Novosti

24. 10. 2006.

Gotovo svaki peti Hrvat živi ispod linije siromaštva

Piše: K. Turčin
Foto: Vlado Kos
(JUTARNJI LIST) ZAGREB - U Hrvatskoj 17,5 posto stanovništva, ili njih 776.555, živi ispod linije siromaštva, odnosno od svih prihoda, mirovina i socijalnih pomoći zarađuju manje od 1769,79 kuna.
Prema tim brojkama, kako je rečeno na Petom europskom okruglom stolu o siromaštvu i europskoj isključenosti, održanom u Finskoj, na kojem je prvi put sudjelovala i Hrvatska kao buduća članica EU, Hrvatska ne iskače od europskog prosjeka. Čak štoviše, veću stopu siromaštva imaju neke objektivno daleko bogatije zemlje od Hrvatske, poput Velike Britanije, Italije ili Irske.

Međutim, kako se moglo čuti na današnjoj završnoj konferenciji o zajedničkom memorandumu o socijalnoj uključenosti (JIM), koji će krajem godine potpisati Europska komisija i Vlada RH, kad se pogleda kupovna moć stanovništva, situacija je potpuno drugačija: hrvatski stanovnik sa svojim BDP-om može kupiti manje od 50 posto nego imaginarni prosječni europski građanin. Prosječni stanovnik Luksemburga može kupiti pet puta više, Nijemac i Talijan 2,5 puta više, Slovenac za pola više od Hrvata itd.
Stvar je u tome, objasnili su stručnjaci, što se granica rizika od siromaštva izračunava kao 60 posto medijana, odnosno svojevrsne inačice prosječne plaće.
- A u bogatim europskim zemljama ta je svota daleko veća nego kod nas. Stoga se u tim zemljama, poput Velike Britanije ili Italije, osobe koje imaju posao, stan, auto i normalno žive, ali zarađuju ispod te granice, naprosto smatraju u riziku od siromaštva - objasnila je Dorica Nikolić, državna tajnica za socijalu.
Kad se pogleda stvarna kupovna moć četveročlanog domaćinstva koje živi ispod granice siromaštva, Hrvati si mogu priuštiti pola onoga što mogu zapadnoeuropski “siromasi”. Ispod nas su Litva, Latvija, Estonija, Poljska, Slovačka i Mađarska te zemlje kandidatkinje, Rumunjska, Bugarska i Turska. U rangu smo s Češkom, dok si Slovenci mogu priuštiti dvostruko više od nas.