Novosti

23. 08. 2014.

Imamo dva zavoda za zaštitu na radu

Za zaštitu na radu u Hrvatskoj se potroši čak 600 milijuna kuna

(SLOBODNA DALMACIJA) Na zatvorenom dijelu sjednice Vlada je imenovalaAnu Šijaković, sudsku vještakinju za sigurnost i zaštitu na radu, privremenom ravnateljicom novog Zavoda za unapređivanje zaštite na radu.

Osnivanje novog zavoda pod okriljem Ministarstva rada potez je koji ostavlja dojam kako su hrvatski građani na svojim radnim mjestima ugroženi više od prosjeka. Ubuduće će se problematikom sigurnosti na radu uz postojeći zavod baviti još jedan.

 

Zavod za zaštitu zdravlja i sigurnosti na radu dobiva brata blizanca koji će se nazvati Zavod za unapređenje zaštite na radu. Iako promatraču sa strane izgleda kao da se radi o potpuno istim ustanovama, u Ministarastvu rada jasno vide razliku između nadležnosti dvaju zavoda.

 

Postojeći Zavod za zaštitu zdravlja i sigurnosti na radu bavi se medicinskim aspektima ozljeda na radu i profesionalnih bolesti. S druge strane, novoosnovani Zavod za unapređivanje zaštite na radu bavit će se sustavnim provođenjem mjera zaštite i sprečavanja ozljeda na radu i profesionalnih bolesti.

 

Laički govoreći, prvi se bavi posljedicama, a drugi će raditi na prevenciji. Namjera je da se kontinuirano provodi edukacija poslodavaca i radnika, a planira se i provoditi bodovanje uvjeta na radu i sigurnosti mehanizacije na radnim mjestima.

 

Bodovanje će se iskoristiti u konačnici za organiziranje tzv. bonus-malus sustava u kojem će tvrtke s manjim brojem ozljeda na radu plaćati manje doprinose. S druge strane, firme s učestalim ozljedama na radu plaćat će veće iznose za doprinose.

 

Aspektima sigurnosti na radu kojim će se baviti novi zavod bavio se do sada Odjel za zaštitu na radu Ministarstva rada. Upravo zato što se i do sada radilo na navedenim aspektima zaštite na radu, novac koji se do sada izdvajao za zaštitu na radu dovoljan je za rad obaju zavoda - kažu u Ministarstvu rada. Godišnje se za rad na sigurnosnim aspektima radnih mjesta u Hrvatskoj izdvoji 600 milijuna kuna.

 

K. MARIĆ BANJE