Novosti

27. 03. 2020.

ITUC Vladi RH: Suspenzija socijalnih i radnih prava je jasno kršenje međunarodnih ljudskih i radnih standarda!

NHS - Nakon Europske konfederacije sindikata (ETUC), danas se dopisom predsjedniku Vlade Republike Hrvatske, Andreju Plenkoviću i ministru rada i mirovinskoga sustava, Josipu Aladroviću obratila i Međunarodna konfederacija sindikata (ITUC), reagirajući na najave o suspenziji radnih i socijalnih prava u Hrvatskoj za vrijeme pandemije COVID-19.

ITUC u svojemu dopisu izražava nevjericu da Vlada RH jednostrano, bez prethodnih konzultacija sa sindikatima, priprema zakon kojima bi se navodno privremeno derogirale određene odredbe Zakona o radu.

 

ITUC upozorava Vladu RH kako ovakve predložene mjere predstavljaju jasna kršenja međunarodnih ljudskih i radnih standarda, ugrađenima u međunarodnim ugovorima koje je i Hrvatska preuzela.

 

ITUC podsjeća Vladu RH na nedavna upozorenja Međunarodne organizacije rada kako se ova kriza izazvana Covid-19 ne bi smjela – niti privremeno! - koristiti za potkopavanje ljudskih i socijalnih prava, a posebno se to odnosi na sindikalna i radnička prava. Upravo suprotno, ova je kriza brutalni podsjetnik na važnost zaštite radničkih prava. Ako bi se ova inicijativa provela, time bi se suzbila potražnja i strukturno potkopala hrvatska ekonomija.

 

Ovakva neodgovorna inicijativa u oštroj je suprotnosti s konstruktivnim mjerama koje poduzimaju mnoge vlade diljem svijeta u bliskoj suradnji sa sindikatima i organizacijama poslodavaca.

 

ITUC poziva Vladu Republike Hrvatske da hitno odustane od ove inicijative i da stupi u socijalni dijalog u dobroj vjeri kako bi se utvrdile mjere za zaštitu radnih mjesta i plaća kao odgovor na ovu krizu, poštujući pritome prava radnika i građana.

 

ITUC je o ovim namjerama Vlade RH obavijestio i Međunarodnu organizaciju rada i njenoga glavnog direktora Guya Rydera.

 

Podsjećamo kako su Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) i Nezavisnih hrvatski sindikati (NHS) neslužbenim kanalima saznali za ovakvu skandaloznu namjeru Vlade RH te su u srijedu, 25. ožujka 2020. otvorenim pismima pozvali Vladu RH da odustane od suspenzije radnih i socijalnih prava.

 

 

Mladen Novosel, predsjednik SSSH

 

Krešimir Sever, predsjednik NHS-a

 

 

I Europske federacije sindikata uputile dopis predsjedniku Vlade:

 

ETF – Europska federacija radnika u transportu zahtjeva odustajanje Vlade RH od neprimjerene zakonske inicijative