Novosti

19. 11. 2019.

Krešimir Sever na 6. redovnom Saboru izabran za predsjednika Nezavisnih hrvatskih sindikata

Foto: NHS

NHS - Danas je u Zagrebu održan 6. redovni Sabor Nezavisnih hrvatskih sindikata pod nazivom "Radnik uvijek vrijedi više!" Na Saboru je Krešimir Sever ponovno izabran za predsjednika Nezavisnih hrvatskih sindikata u sljedećem četverogodišnjem mandatu.

Također su izabrani članovi Nadzornog odbora, Statutarne komisije i Suda časti

 

Foto: NHSFoto: NHS

Za članove Nadzornog odbora NHS-a izabrani su Radivoj Čemeljić (Sindikat naftnog gospodarstva, Agneza Novački Somek (Sindikat grafičke i nakladničke djelatnosti Hrvatske), Ivanka Gavez (Hrvatski elektrogospodarski sindikat), Ljubica Hosni (Sindikat tekstila, obuće, kože i gume Hrvatske) i Marijo Kožić (Hrvatski sindikat telekomunikacija).

Foto: NHSFoto: NHS

Za članove Statutarne komisije NHS-a izabrani su Suzana Curavić (Nezavisni sindikat „Solidarnost“), Marina Haklin (Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika Republike Hrvatske), Branko Kraljić (Sindikat naftnog gospodarstva), Sandra Vukelić Pavlinović (Hrvatski sindikat telekomunikacija) i Vinko Sesar (Hrvatski elektrogospodarski sindikat).

Foto: NHSFoto: NHS

 

Za članove Suda časti NHS-a izabrani su Mirjana Blažević (Hrvatski sindikat djelatnika u kulturi), Drago Domazet (Sindikat naftnog gospodarstva), Željko Miljak (Hrvatski sindikat pošte), Ratko Stojanović (Nezavisni sindikat „Socijalna pravda“) i Mira Konsa (Hrvatski elektrogospodarski sindikat).

Foto: NHSFoto: NHS

 

Krešimir Sever pozvao je na zbijanje i čvršće povezivanje hrvatskih sindikata kako bi mogli primjereno odgovoriti na izazove koje će donijeti daljnja liberalizacija radnog zakonodavstva.

 

- Moramo prepoznati svoju ulogu za nadolazeće vrijeme i jačati sustave kolektivnog pregovaranja i zaštite na radu jer nas očekuje daljnja liberalizacija Zakona o radu. Također, trebamo objasniti poslodavcima i vlastima da socijalni dijalog ne znači da oni govore, a mi slušamo, nego je to obostrana komunikacija, poručio je Sever. Ustvrdio je kako će radnici sve više trebati sindikate jer će biti sve izoliraniji i usamljeniji i time pogodni da se preko njihovih leđa bogate oni koji su i do sada dobro živjeli od njihova rada.

Foto: NHSFoto: NHS

Po njegovu sudu, sindikati izvan sindikalnih središnjica koji k tome nisu reprezentativni teško će moći opstati ako se uskoro ne udruže. Ocijenio je da je upravo zajedništvo sindikata pridonijelo uspjehu inicijative '67 je previše' i na tom primjeru treba učiti kad je riječ o nacionalnom zakonodavstvu i propisima te kolektivnim pregovorima na svim razinama. 

Foto: NHSFoto: NHS

Sabornicima su se putem video poruka obratili i Sharan Burrow, glavna tajnica Međunarodne konfederacije sindikata i Luca Visentini, glavni tajnik Europske konfederacije sindikata.

 

Foto: NHSFoto: NHS