Novosti

15. 11. 2019.

Luca Jahier za N1: "Moramo više investirati u one koji obrazuju našu djecu"

Izvor: N1

Predsjednik Europskog gospodarskog i socijalnog odbora Luca Jahier, u razgovoru za N1 televiziju naglasio je kako podupire ambicioznu agendu nove Europske Komisije pod vodstvom Ursule von der Leyen, oko zelene i digitalne transformacije, te naglašava kako će resor demografije, koji će voditi Dubravka Šuica, biti jedan od ključnih.

 

“Iznimno je važno pitanje kamo Europska unija može krenuti ako u obzir uzmemo demografske trendove, jer to će u konačnici odrediti socijalnu i ekonomsku perspektivu društava u EU”, tvrdiLuca Jahier.

 

Govoreći o odljevu mozgova i investiranju u obrazovanje za budućnost Jahier kaže kako se treba zaštititi investiranje u obrazovanje, ali na neki način i kompenzirati države koje su izgubile puno kvalificiranih ljudi, koji imaju potpunu slobodu odlaska u zemlje koje im daju bolje mogućnosti. “Mislim da ne investiramo dovoljno u ljude koji se bave obrazovanjem naše djece za budućnost, s jedne strane, a s druge mladima koji imaju dobre kvalifikacije ne nudimo prilike za njihovu budućnost. Investiramo u njih, pa ih puštamo”, kaže Jahier.

 

Jahier se tijekom posjeta Zagrebu, među ostalim sastao i s hrvatskim premijeromAndrejem Plenkovićemte se nada da će hrvatsko predsjedanje EU, ubrzati pregovore o proračunu te doprinijeti napretku u procesu proširenja, jer je, tvrdi, za njega bila šokantna odluka Europskog vijeća o odgodi otvaranja pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom. “To što se dogodilo na Europskom vijeću s odgodom otvaranja pregovora, nije samo povijesna pogreška, nego i propast europske vjerodostojnosti”, kaže predsjednik EGSO-a.

 

Cijeli intervju Luce Jahiera s reporterkom N1 Ivanom Dragičević, pogledajte u nedjelju 17. studenog ujutro u emisiji TNT.

 

Europski gospodarski i socijalni odbor (EGSO) savjetodavno je tijelo EU-a, koje sebe opisuje kao "most“ između društva i institucija Europske unije, ima 350 članova iz svih država članica, a Hrvatska ima 9 članova. Članovi, koje predlažu vlade država članica, a potvrđuje ih Vijeće EU-a uzimajući u obzir mišljenje Komisije, na mandat od pet godina, djeluju u tri skupine koje predstavljaju poslodavce (Skupina I.), radnike (Skupina II.) i razne interese (poljoprivrednici, slobodne profesije, potrošači, organizacije za zaštitu okoliša, mali poduzetnici itd. – Skupina III.).Europski parlament, Vijeće i Komisija su, prema Ugovorima EU-a obvezni zatražiti savjet EGSO-a kada donose zakone za određena područja, a EGSO također donosi mišljenja na svoju inicijativu i predaje ih institucijama EU-a na razmatranje.