Novosti

10. 11. 2006.

MMF protiv radničkog dioničarstva i povećanja mirovina

ŠEF MISIJE MMF-a U HRVATSKOJ POZVAO VLADU DA KONTROLIRA POTROŠNJU I ODOLI PRITISCIMA SINDIKATA I UMIROVLJENIKA
Šef Misije MMF-a za Hrvatsku Robert Feldman izrazio je zabrinutost i zbog povećanja porodiljnih naknada i dječjeg doplatka
(GLAS ISTRE) ZAGREB - Vlada ne smije u predizbornoj godini popustiti pred pritiscima za povećanje mirovina građanima koji su u mirovinu otišli nakon 1999. godine i plaća u javnom sektoru za više od pet posto. Poručio je to jučer na konferenciji za novinare šef Misije MMF-a za Hrvatsku Robert Feldman, ističući da Vlada mora ostati na svojim srednjoročnim planovima i odoljeti pritiscima kojima su u predizbornim godinama izložene sve vlade.
Feldman je istaknuo da Vlada nije izvijestila MMF o namjeri da mijenja mirovinski sustav radi povećanja mirovina takozvanih novih umirovljenika, ali da se o tome dosta govorilo i pisalo u hrvatskim medijima, kao i o zahtjevima za većim plaćama u javnom sektoru. Ako Hrvatska odoli tim pritiscima, onda će, uvjeren je Feldman, uspjeti ostvariti i jedan od ciljeva u sljedećoj godini, a to je deficit od 2,8 posto BDP-a.

- Vlada mora pokazati kredibilitet u daljnjem provođenju svoje politike i bez stand by aranžmana s MMF-om, kazao je Feldman, upozoravajući da se mora razmišljati o smanjenju javne potrošnje.
MMF je zabrinut i zbog jačanja potrošnje u sljedećoj godini za čak 0,3 postotna poena, i to zbog podizanja porodiljnih naknada i dječjeg doplatka te besplatnih školskih udžbenika. Poručujući Vladi da mora ustrajati na svojoj politici, Feldman ju je pohvalio za sve što je dosad učinila, odnosno za uspješno zaključenje stand-by aranžmana koji istječe za šest dana, jer Hrvatska ima stabilan rast i kontroliranu inflaciju, smanjen je deficit i povećana fiskalna transparentnost. Uz to, Feldman smatra da je Vlada dovela mirovinski i zdravstveni sustav na razinu održivosti.
Nastavak privatizacije Ine kroz javnu ponudu jedina je preostala obveza Hrvatske iz stand-by aranžmana. MMF više ne inzistira na prodaji Croatia osiguranja i Hrvatske poštanske banke, iako je dosad upozoravao kako je važno da Hrvatska privatizira ta dva poduzeća. Sada Feldman tek ističe kako osobno misli da treba razmisliti o njihovoj privatizaciji.
Feldman je kazao da je MMF zabrinut i zbog Vladine najave da će kroz ESOP program radnici uz različite pogodnosti moći kupovati i do 25 posto dionica poduzeća u kojima rade. Iako nije htio reći koliki bi postotak i koje bi pogodnosti MMF-u bile prihvatljive, Feldman ističe da je Vlada prema sadašnjem prijedlogu previše darežljiva te da bi to moglo obeshrabriti strateške investitore.
Ističe se i zabrinutost zbog mogućih posljedica povećanja inozemnih kamata, jer bi to značilo povećanje rata za otplatu kredita koje imaju hrvatski građani i poduzeća. J. MARIĆ