Novosti

12. 10. 2006.

MOJ POSAO: Europske zemlje nedovoljno razvijaju svoj ljudski kapital

Sudeći prema izvješću koje je 11. listopada objavio Lisbon Council, vrlo je malo učinjeno po pitanju razvijanja ljudskih resursa koji bi bili garancija ekonomskog boljitka EU u budućnosti.
U izvješće se upozorava zemlje koje se nalaze na samom vrhu studije "Indeks europskog ljudskog kapitala" (European Human Capital Index) kako će se uskoro suočiti s dugotrajnom ekonomskom stagnacijom. Naime, u rastućem globalnom i konkurentskom svijetu, europska ekonomska budućnost mora se usredotočiti na mogućnost uvođenja novina, što uvelike ovisi o kvalitetnom ljudskom kapitalu.

Osim toga, studija zemalja pokazuje jaz između životnih standarda europskih regija i zemalja. Izvješće pokazuje da se Švedska i Danska nalaze na samom vrhu zemalja europskog ljudskog kapitala zbog visokog stupnja obrazovanih dostignuća, za razliku od Španjolske, Irske i Portugala koje nalaze odmah nakon njih. Na samom dnu ljestvice, sa samo 50% iskorištenog ljudskog kapitala, nalaze se Francuska, Belgija, Njemačka i Italija.
Na kraju, Lisbon Council upozorava da se trenutni demografski i imigracijski obrazac nastavlja te da Europa može izgubiti 12,4 milijuna radno sposobne populacije do 2030. i to za čak 70% njih u Njemačkoj i Italiji. (A.T.)