Novosti

30. 10. 2006.

MOJ POSAO: Nezaposlenost mladih se povećava, a milijuni njih i dalje žive u siromaštvu

Više od 300 milijuna mladih zarađuje manje od 2 dolara na dan

Međunarodna je organizacija rada (ILO) objavila najnovije izvješće o radu i zaposlenosti mladih, u kojem se navodi kako se nezaposlenost mladih u posljednjih deset godina povećala, a milijuni mladih unatoč radu i dalje žive u siromaštvu.
Uz povećanje broja nezaposlenih osoba u dobi od 15 do 24 godine, koji se od 1995. do 2005. povisio za 14,8%, više od 300 milijuna mladih zarađivalo je manje od 2 dolara na dan.

Između ostalog, u izvješću se navodi kako od 1,1 milijarde mladih u svijetu, jedan od tri još uvijek traži posao, u potpunosti je odustao od potrage za poslom ili zarađuje manje od 2 dolara po danu. I dok je populacija mladih osoba u posljednjih deset godina porasla za 13,2%, zaposlenost se povisila za samo 3,8% te iznosi 548 milijuna.
Nezaposlenost mladih iznosi 44% ukupne svjetske nezaposlenosti, unatoč činjenici da stariji od 15 godina čine tek 25% ukupne radno sposobne populacije.
Što se tiče edukacije, ILO navodi kako je mnogim mladima kvalitetna edukacija i dalje ne pristupačna, dok mnoge zemlje u razvoju i dalje vode problema s pismenošću.
Među ključnim zaključcima također stoji kako visoka naobrazba ne osigurava zaposlenje, zbog čega su mnogi i nakon visokog obrazovanja prisiljeni raditi ispod svojih kvalifikacija.
U izvješću se također upozorilo kako u razvijenim zemljama unatoč gospodarskom razvoju i smanjenju nezaposlenosti, sigurnost radnog mjesta postaje važnija od zadovoljstva poslom što se smatra jednim od glavnih motivatora mladih ljudi.
Podaci navedeni u izvješću prikazuju samo dio poteškoća s kojima se mladi susreću na tržištu rada te ne prikazuje punu sliku izazova na tom tržištu. (V.K.)