Novosti

08. 11. 2006.

MOJ POSAO: Žene sve utjecajnije na europskom tržištu rada

U izvještaju Europske unije objavljenom u utorak navedeno je da je utjecaj žena značajno porastao na europskom tržištu rada u posljednjih deset godina, no da još uvijek postoje značajne razlike u zaradama istog zanimanja između spolova.
Istraživanje koje je provela Europska zaklada za poboljšanje uvjeta života i rada (European Foundation for the Improvement of Living and Working Conditions), provedeno je na uzorku od 30.000 zaposlenika između 25 zemalja članica EU, uključujući Bugarsku, Rumunjsku, Hrvatsku, Norvešku, Švicarsku i Tursku.
Istraživanje je pokazalo kako je broj ženskih šefova narastao za 25% u odnosu na prethodno desetljeće, no da polovica ženskih zaposlenika ima niža primanja, za razliku od 20% muškaraca.

Zanimljivo je da u zemljama istočne Europe ima više žena na voditeljskim pozicijama, za razliku od njihovih zapadnih susjeda. U deset najpoznatijih ex-komunističkih država koje su se priključile EU u 2004., čak 29% menadžera su žene, za razliku od 24% zastupljenih menadžerica u 19 starijih članica.
Međutim, cilj EU je biti ravnopravna u zaradi i vodećim pozicijama među spolovima. Za sada je 75% žena zastupljeno u djelatnostima obrazovanja i medicine, dok muškarci još uvijek "vladaju" u poslovima građevine, prijevoza i veza.
Samo 23% ispitanika navelo je da postoji podjednaka zastupljenost žena i muškaraca u tvrtkama u kojima rade.
Također, istraživanje je zabilježilo kako muškarci u prosjeku rade više od žena, no da žene rade dvostruko više poslova od muškaraca za koje nisu plaćene, uključujući i kućanske poslove te brigu o djeci.
Uz istraživanju Europske zaklada za poboljšanje uvjeta života i rada korišteni su i podaci studije Europski radni uvjeti (European Working Conditions) objavljenih u veljači ove godine. (A.T.)