Novosti

20. 01. 2021.

Nacionalne presude o platformskom radu pokazuju potrebu za djelovanjem na razini EU-a

Tri presude u tri zemlje o pravima dostavljača pokazuju zašto je potrebno djelovanje na razini EU-a kako bi se okončao skandal s platformama koje ne prihvaćaju svoju odgovornost kao poslodavac.
Sud u Španjolskoj utvrdio je da je preko 700 radnika Deliverooa bilo lažno samozaposleno, talijanski sud utvrdio da je platforma diskriminirala vozače koji odlaze na bolovanje, a belgijska vlada utvrdila je da su uvjeti rada Ubera nespojivi sa samozapošljavanjem.

Europska komisija trebala bi 24. veljače započeti savjetovanje o "poboljšanju uvjeta rada radnika koji rade putem  platformi", a ove presude pokazuju zašto je radnicima potrebna konkretna akcija, a ne samo još savjetovanja:

  • Španjolska : 01. 12. 21 - Deliveroo treba platiti 1,3 milijuna eura socijalnih doprinosa nakon presude suda u Barceloni kojom je utvrđeno da je 748 vozača Deliverooa lažno samozaposleno.

 

  • Belgija : 13. siječnja 21. - Upravni odbor za radne odnose belgijske vlade donio je odluku o radnim uvjetima vozača Ubera, navodeći da su oni nekompatibilni sa statusom samozaposlene osobe.

 

  • Italija : 31/12/20 Sud u Bologni presudio je u korist prigovora na činjenicu da je Deliveroov algoritam, Frank, diskriminirao radnike i ograničio im pristup radnim mjestima nakon izostanka zbog štrajka,  iz zdravstvenih razloga ili razloga skrbi za člana obitelji.

 

„Nacionalni sudovi i vlade dosljedno utvrđuju da tvrtke koje rade putem platformi narušavaju prava radnika na odgovarajuću plaću i radne uvjete. Iako ove presude stvaraju važan pravni presedan, one pružaju pravdu samo pojedincima ili malim skupinama radnika i ostavljaju tvrtkama slobodu  da nastave sa iskorištavanjem milijuna drugih. Zbog toga hitno Europska komisija treba predstaviti inicijativu koja će u svakoj državi članici konačno okončati zlostavljanje radnika od strane platformi putem lažnog samozapošljavanja," izjavio je Ludovic Voet, konfederalni tajnik Europske konfederacije sindikata (ETUC).

 

Napomene: Cjeloviti detalji nacionalnih slučajeva

 

Belgija: Uvjeti koje je odredio Uber nespojivi sa statusom samozaposlene osobe

(ažuriranje: 13.1.2021.) Upravni odbor za radne odnose donio je rješenje o radnim uvjetima vozača Ubera, navodeći da su nespojivi sa statusom samozaposlene osobe. Dotični vozač Ubera podnio je žalbu u srpnju 2020. godine uz podršku CSC United Freelancers. Odbor je analiziralo pravni okvir u kojem vozač Ubera provodi svoje aktivnosti i izjavio da postoje razlozi zbog kojih se smatra da su i Uber i BPRA (Belgijsko udruženje vozača platformi) poslodavci ovog vozača. CSC United Freelancers sada očekuje da će se Uber pridržavati ove odluke i zaposliti vozača te poziva platforme da svojim radnicima daju status koji odražava njihove stvarne uvjete rada.

Izvori:

 

Italija: Sud u Bologni osuđuje Deliveroov algoritam za diskriminaciju

Dana 31. prosinca 2020. godine sud u Bologni presudio je u korist žalbe koju su podnijele bolonjske podružnice CGIL-a FILCAMS, NIDIL i FILT. Prema tužbi, Deliveroov algoritam, Frank, diskriminirao je radnike i ograničio im pristup radu nakon izostanka zbog štrajka,  iz zdravstvenih razloga ili razloga skrbi. Sudac je u potpunosti presudio u korist stava CGIL-a unatoč tome što je Deliveroo na brzinu izmijenio algoritam nekoliko dana prije presude. CGIL smatra presudu i novčanu kaznu od 50 000 eura Deliveroou važnim rezultatom i naglašava važnost i učinkovitost poduzimanja pravnih radnji protiv digitalnih radnih platformi.

Izvori:

 

Deliveroo će platiti 1,3 milijuna eura socijalnih doprinosa nakon presude suda u Barceloni kojom je utvrđeno da je 748 vozača Deliverooa lažno samozaposleno. Deliveroo će se žaliti na odluku, ali presuda sadrži nekoliko referenci na slične odluke drugih sudova, uključujući Vrhovni sud. Među elementima koje je sudac razmatrao kako bi donio svoju odluku je način organiziranja smjena.

Izvori:

 

Izvor: https://www.etuc.org/en/pressrelease/national-rulings-platform-work-show-need-eu-action