Novosti

24. 04. 2020.

NCS završio sa prikupljanjem punomoći

NCS - Početkom travnja su uprave društava Autocesta Rijeka – Zagreb, Hrvatske autoceste i Hrvatske ceste Nezavisnom cestarskom sindikatu uputile prijedlog izmjena kolektivnih ugovora kojima bi se radnici i radnice odrekli prava na uskrsnicu.
Nakon provedene rasprave i izjašnjavanja Središnjeg odbora NCS-a, u kojem sudjeluju predstavnici svih podružnica Sindikata, Sindikat je taj prijedlog odbio s obrazloženjem da je posao održavanja i građenja cesta u vrijeme epidemije i potresa koji su nas zadesili jednako važan i neodgodiv kao i mnogi drugi poslovi bez kojih bi funkcioniranje društva bilo dovedeno u pitanje te da su i radnici i radnice u sektoru cestovnog prometa izloženi kontaktu s korisnicima, kreditno zaduženi i egzistencijalno nesigurni budući da članovi njihovih obitelji trenutno također ostaju bez posla.

 

 

Središnji odbor NCS-a usvojio je stav kako bi trebalo donijeti nacionalni program solidarnosti prema kojem će sve pravne i fizičke osobe, razmjerno svom imovinskom i financijskom stanju, sudjelovati u sanaciji nastale situacije. Pristajanje na percepciju po kojoj bi se radnici koji rade u javnom sektoru i javnim poduzećima u trenutku krize automatski trebali odricati materijalnih prava, dok bi se privatnim poduzetnicima također automatski trebale opraštati obaveze i materijalno im se pomagati, a sve to bez jasnih kriterija, Središnji odbor NCS-a smatra neprihvatljivim. Budući da nacionalni program solidarnosti može donijeti samo Sabor ili Vlada RH, Središnji odbor NCS-a smatra da do donošenja takvog programa članovi i članice NCS-a, kao i svi drugi građani i građanke Hrvatske, mogu isključivo dragovoljno, bez pritiska poslodavaca, sukladno svojim mogućnostima solidarno pomagati ugrožene ovim nepogodama.

 

Slijedom ovih zaključaka, nakon što je Uprava Hrvatskih autocesta 7. travnja 2020. godine jednostrano donijela odluku o odgodi isplate uskrsnice, predstavnici NCS-a održali su sastanak s Upravom na kojem su još jednom obrazložili da je uskrsnica dospjelo pravo iz važećeg KU i upoznali Upravu s namjerom kretanja u prikupljanje punomoći članova radi podnošenja tužbi. Nakon što uskrsnica nije isplaćena, održan je online sastanak Izvršnog odbora Podružnice HAC NCS-a na kojem je provedena rasprava i donesena konačna odluka o pokretanju sudskog postupka te je u idućih tjedan dana provedena akcija prikupljanja punomoći članova i članica po terenu.