Novosti

30. 08. 2014.

Ne režite, nismo svi paraziti!

ŠIFRA 367

(SLOBODNA DALMACIJA) Vladina namjera da u paketu mjera koje bi trebale reducirati deficit državnog proračuna ukine i dio dodataka na plaće u državnom i javnom sektoru podigla je na noge sindikaliste.

- Namjerno se barata brojkama o silnim dodacima kako bi javnost stekla dojam da su svi državni i javni zaposlenici paraziti. Valjda je netko do sad morao shvatiti da nešto nije u redu s ekonomskom politikom koja se oslanja samo na rezanja, kad već 11. kvartal zaredom pada BDP – kaže Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata.

 

Upozorava kako je većina dodataka na plaće propisana kolektivnim ugovorima, i kako ih Vlada ne može razvrgnuti bez socijalnog dijaloga s partnerima, za što nema vremena do rebalansa proračuna. S tim se slaže i ekonomski analitičar Željko Lovrinčević s Ekonomskog instituta koji upozorava da, ako se Vlada i odluči na smanjenje pojedinih dodataka taj posao ne moći obaviti do rebalansa proračuna, nego najmanje za pola godine ili realnije za godinu dana.

 

 

Pretjerana brojka

 

U Sindikatu državnih i lokalnih službenika pak tvrde da je brojka od 367 dodataka pretjerana.

- Drukčiji je postotak za određeno dežurstvo i odmah se tretira kao novi dodatak - objašnjava tajnik sindikata Siniša Kuhar.

 

U državnoj upravi dodatke na posebne uvjete rada imaju inspektori, policajci, pravosudni policajci, carinici, poreznici, nautičari i mornari na brodu, pripadnici interventnih vatrogasnih postrojbi, ronioci i službenici i namještenici u DHMZ koji rade na tornjevima radarskih i repetitorskih antena.

 

 

I noću i danju

 

Vlada je pak među 367 dodataka doista uračunala sve moguće dodatke s različitim postocima na osnovnu plaću, od pomoći za smrtni slučaj članova obitelji, potpore za rođenje djeteta pa do dežurstava danju, noću, vikendom, blagdanom, rad u turnusima, slobodne dane, prekovremeni rada, dvokratni rad, rad u otežanim uvjetima, pasivna dežurstava danju, noću, dodatke za stručno metodičku pripremu, izvanredni rad noću, danju, blagdanom, rad po pozivu, danju, noću, blagdanom…

 

Unutar svake kategorije niz je potkategorija, pa se tako primjerice prekovremeni rad računa čak po četrdesetak osnova. Posebno prekovremeni rad subotom, pa prekovremeni rad u drugoj smjeni, prekovremeni rad noću, rad vikendom, rad vikendom po noći, prekovremeni rad na granici...

Izračunali su tako da se ukupno za prekovremeni rad u državnim i javnim službama mjesečno izdvaja preko 22 milijuna kuna. Za prekovremeni rad subotom mjesečno se državnim službenicima isplati 254.000 kuna, a onima u javnim djelatnostima 507.883 kune. Na isplatu dodatka na doktorat u javnim službama mjesečno se isplaćuje 15 milijuna i 612 tisuća kuna, a u javnim službama 253.000 kuna.

 

- Ove godine već su nam ukinuti dodaci od 4,8 i 10 posto na godine staža. Ne znam što bi više rezali, preostali dodaci odnose se na posebne uvjete rada koje primaju policajci, inspektori i zatvorski službenici - kaže Boris Pleša, predsjednik Sindikata državnih službenika i namještenika Hrvatske.

 

ANITA BELAK KRILE