Novosti

22. 01. 2016.

'Nećemo dopustiti dalja rezanja radničkih prava, već su previše srezana'

Čelnik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever tvrdi da od Vlade očekuju vraćanje zamrlog socijalnog dijaloga

(VEČERNJI LIST) Čelnik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever, ocjenjujući program nove hrvatske Vlade, ustvrdio je kako je mandatar Tihomir Orešković tek naznačio vladina programska načela no ne i njihovu provedbu, okvire i nositelje, a budućoj je vladi poručio kako neće dopustiti daljnja rezanja radničkih prava.


"Zanimljivo da u uvodnom izlaganju nije naznačeno da će se sve to skupa raditi u suradnji sa socijalnim partnerima, a radnike se spominje tek u jednom dijelu u kojm se kaže da se od fleksibilne radne snage očekuje da doprinesu svemu skupa. U Hrvatskoj je radna snaga prefleksibilna, a radnička prava prefleksibilizirana te daljeg prostora za fleksibilizaciju nema",  kazao je Sever novinarima u Hrvatskom saboru.
Od Vlade, kaže, očekuje vraćanje zamrlog socijalnog dijaloga. "Da se nova vlada sastane s predstavnicima reprezentativnih sindikalnih središnjica i Hrvatske udruge poslodavaca, da raspravimo o naznačenim načelima, ali isto tako i da  imenuju i svoje predstavnike u Gospodarsko-socijalnom vijeću kako bi ono moglo profunkcionirati", istaknuo je.
Sindikati, poručuje, neće dopustiti daljnje rezove na produčju radničkih prava. "Ona su i previše srezana", tvrdi Sever.