Novosti

09. 10. 2006.

NHS o stanju u Dalmatinki

(NHS, 9. rujna) Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata upozorio je danas predsjednika Mesića, premijera Sanadera, potpredsjednika Vlade Polančeca, GSV i gradonačelnika Sinja o situaciji u tvrtki "Dalmatinka Nova" d.d. U priopćenju se navodi:
Stanje u tvrtki „Dalmatinka Nova“ d.d. iz Sinja i višekratni pokušaji iznalaženja rješenja nastale vrlo neugodne situacije ponukali su Nezavisne hrvatske sindikate te mene, kao njihovog predsjednika, da Vam se obratim na ovaj način, upoznam Vas s problemima radnika u toj tvrtki te zatražim Vaš doprinos u cilju razrješenja problema u korist svih strana.

Kako Vam je vjerojatno poznato, tvrtka „Dalmatinka Nova“ d.d. od 2002. godine u vlasništvu je braće Gianfranco i Giuseppe Ladini iz Italije i možemo bez pretjerivanja reći kako je od tada započela agonija njenih radnika. Već 2003. godine počelo se s kašnjenjem u isplati plaća, koja praksa se nastavila do danas. U višekratnim što osobnim kontaktima, što pisanoj komunikaciji s vlasnicima tvrtke tijekom posljednje 3 godine uspijevali smo postići dogovor o poštivanju zakona u pogledu dinamike isplate plaća, no svaki puta je dogovor bio izigran i nastavilo se s uobičajenom praksom kašnjenja u isplati i po nekoliko mjeseci. Takvo neodrživo stanje nagnalo je radnike da svoje temeljno pravo iz rada ostvare putem triju štrajkova koje su organizirali tijekom ove godine. Štrajk, ali i svi drugi zakoniti oblici borbe za radnička prava, imali su teške posljedice za Ivu Radonju, predsjednicu Nezavisnog sindikata „Dalmatinka Nova“ te devetero drugih radnika tvrtke. Naime, Iva Radonja je bila izložena šikaniranju od strane poslodavaca, Odlukom o suspenziji u studenom prošle godine udaljena je s rada u trajanju od 30 dana, po isteku suspenzije zabranjen joj je bio ulaz u prostorije tvornice kako bi mogla nastaviti s radom na svom radnom mjestu, premještena je na rad na poslove čistačice te joj je dodijeljen na čišćenje godinama zapušteni pogon koji prokišnjava, bez grijanja i koji ne predstavlja prikladno mjesto za obavljanje bilo kakvih poslova. Sve mjere poduzete protiv Ive Radonje učinjene su u znak odmazde poslodavca, budući ona, zbog svog dosljednog inzistiranja na poštivanju temeljnih prava iz radnog odnosa, predstavlja ozbiljnu prijetnju načinu poslovanja koji je poslodavac odlučio provesti. Novom Odlukom o suspenziji, donesenom u lipnju ove godine, Iva Radonja i spomenutih devetero radnika udaljeni su s rada, zbog odbijanja izvršavanja poslova tijekom štrajka, čime je povrijeđeno njihovo zakonsko pravo na štrajk i ustavno pravo na rad. A posredno, udaljavanjem iz tvrtke predsjednice sindikata Ive Radonje, kao i ostalih devetero sindikalaca, onemogućuje se sindikalni rad i djelovanje te zastrašuju ostali radnici.
Kako poslodavac i dalje ustraje na neredovitim isplatama plaća, ne trebamo niti naglasiti kakve to egzistencijalne posljedice ima za oko 420 radnika tvornice i članove njihovih obitelji. Radnici koji su podigli kredite još su u težoj situaciji (a zbog malih primanja većina je prisiljena kreditno se zaduživati), jer rate dospijevaju, naplaćuju se kamate i sve češće jamci preuzimaju obveze umjesto dužnika, a opet vrlo često i sami jamci su radnici tvrtke. Radnici su zbog egzistencije prisiljeni „odlaziti“ u dozvoljene, ali sve češće i skupe nedozvoljene minuse po tekućim računima. Mnogima prijete ovrhe.
Danas u tvrtki nedostaje osnovnih sirovina za rad, čime agonija postaje dublja i radnici ne vide izlaz iz nastale situacije. Kako je već naglašeno, u nekoliko smo navrata kontaktirali vlasnike tvrtke u cilju razrješenja nastale situacije, kojom prilikom smo i postigli dogovore, međutim, ti dogovori nikada nisu ispoštovani od strane poslodavaca. Uputili smo i pismo bivšem predsjedniku talijanske vlade gosp. Berlusconiju kako bismo upozorili na praksu poslovanja talijanskih poduzetnika u Hrvatskoj, koji kroz praksu vlasnika „Dalmatinke Nove“ d.d. narušavaju ugled svih talijanskih poslodavaca i cijele nacije, no niti to nije dovelo do poboljšanja položaja radnika. U posljednje vrijeme, međutim, više ne uspijevamo ostvariti nikakve kontakte s vlasnicima tvrtke, koji su redovito ili „u Italiji“ ili „zauzeti“. Pokušali smo stupiti u kontakt i s gosp. Sinišom Poljakom, članom Uprave tvrtke, zaduženim za obavljanje poslova Uprave u odsutnosti vlasnika, no i tu bez ikakvog uspjeha. On je, također, redovito ili na „sastanku“, ili „u pogonu“ ili „je već otišao“. U nebrojeno navrata skretali smo pozornost javnosti na probleme radnika iz „Dalmatinke Nove“ d.d., što je imalo odjeka. Mediji su se u ovoj zemlji pokazali najosjetljiviji za probleme radnika „Dalmatinke Nove“ d.d. i bespoštedno šikanirane predsjednice Sindikata Ive Radonje. Moramo napomenuti kako smo o spomenutim događanjima izvijestili i HHO koji je vrlo promptno reagirao.
Kako su braća Ladini sklopila kupoprodajni ugovor o kupnji tvrtke tijekom stečajnog postupka, tom prilikom su se obvezala da će u razdoblju od 5 godina zadržati proizvodnju konca i zaposlenost na razini oko 400 radnika. Po isteku tog 5-godišnjeg razdoblja, a što je iduće 2007. godine, vlasnici mogu činiti što žele i postoje naznake kako bi se proizvodnja mogla ugasiti, otpustiti svi radnici, a tvrtka, odnosno ono što od nje ostane, prodati. Ponovno upropaštavanje tvrtke koja je već jednom ranije bila bačena na koljena i nakon toga otišla u stečaj pa takva, zajedno sa sirovinama i robnim zalihama prodana braći Ladini, bit će konačni udarac na posrnulo gospodarstvo Sinja i Sinjske krajine.
Temeljem navedenog koristimo ovu prigodu i skrećemo i Vama pozornost na opisane probleme radnika „Dalmatinka Nova“ d.d. iz Sinja. Od Vas očekujemo da poduzmete vrlo konkretne korake prema vlasnicima tvrtke te svojim autoritetom i raspoloživim zakonskim sredstvima učinite sve što je u Vašoj moći kako biste pomogli napaćenim radnicima i njihovim obiteljima. Nadamo se kako je ovo obraćanje dovoljno zorno pokazalo širinu problema radnika te kako ćete vrlo ozbiljno shvatiti naša očekivanja. Javnost ćemo kroz kratko vrijeme izvijestiti tko je od naslovljenih i što poduzeo vezano uz ovaj dopis. Jednostavno i konačno u ovoj se zemlji mora stati na stranu radnika u njihovoj zakonitoj i pravednoj borbi za grubo pogažena radnička prava.

S poštovanjem
Predsjednik
Krešimir Sever

Na znanje:
- sredstvima javnog priopćavanja
- Hrvatski helsinški odbor