Novosti

25. 04. 2006.

NHS OSUĐUJE POSKUPLJENJE GORIVA

Teret cijena goriva građani sve teže podnose

ZAGREB, 25. travnja 2006. (Hina) - Nezavisni hrvatski sindikati (NHS) oštro su danas osudili poskupljenje goriva, te zatražili od Vlade hitnu intervenciju protiv nadolazećeg cjenovnog udara na građane.
Tvrdoglavo braneći proračunski prihod, koji je veći zbog povećanog poreznog prihoda, Vlada cijelu zemlju izlaže opasnosti od lančane reakcije poskupljenja, upozorava NHS u otvorenom pismu premijeru Ivi Sanaderu.
Zbog poskupljenja svih vrsta goriva, a posebno dizela, treba očekivati poskupljenje prijevoza roba i putnika u cestovnom i željezničkom prometu, gradskoga prijevoza i hrane.
Najavljeno poskupljenje plina svoj će pravi negativni efekt postići tek od jeseni, s početkom grijanja. Osim toga, logično je očekivati i poskupljenje struje.
Vlada je obvezna hitno aktivirati neke modele vezane uz trošarine, naknade za ceste i autoceste, pa čak i poreze, te tako umanjiti cjenovni udar, smatra NHS.

Urbroj: 081-KS-04/06
Zagreb, 25. travnja 2006.

VLADA REPUBLIKE HRVATSKE
n/r predsjednika, dr. sc. Ive Sanadera

Poštovani gospodine Sanader,

željeli smo vjerovati kako nakon našega pisma, upućenog Vam 20. travnja ove godine, a vezano uz poskupljenje naftnih derivata i plina, nećemo morati ponovno Vam, tako brzo pisati. Ponadali smo se kako je bar tračak sindikalnih argumenata ostao primijećen kod Vas i članova Vlade, nakon sastanka koji ste prije nekoliko dana održali sa predsjednicima sindikalnih središnjica i kako će Vlada razumjeti poruku. Budući je Vlada već ranije, kada je riječ o cijenama goriva, lagano odstupala sidreći moguće mjere zaštite na 8,00 kuna, bilo je zanimljivo, a za građane i skupo pratiti kako se odjednom zaštitna granica od 8,00 kuna vezala uz samo jednu vrstu goriva, Eurosuper 95, dok su cijene svih drugih goriva slobodno rasle. I sami smo iznenađeni Vladinom domišljatošću koja ovoga puta tu granicu spretno pomiče na Super 95, gorivo koje se u Hrvatskoj još vrlo rijetko koristi, a i rijetko ga koja benzinska crpka prodaje. Oprostite na usporedbi koja nam se nameće, ali nakon Vaše poruke o „gotovom medenom mjesecu“ čini nam se kako bi, kad je riječ o najnovijim potezima i zaštitnim mjerama vezanim uz poskupljenje goriva, Vlada tu mogla koristiti moto sa majice Grunfa, jednog od junaka iz stripa Alan Ford. Moto glasi: „Bolje nečastan uzmak nego častan poraz!“.
Vlada, tvrdoglavo braneći proračunski prihod koji je, usput budi rečeno, i veći zbog povećanog poreznog prihoda, a što proizlazi iz povećanih cijena goriva, cijelu zemlju izlaže opasnosti od lančane reakcije poskupljenja. Zbog poskupljenja svih vrsta goriva, a posebno dizela treba očekivati poskupljenje prijevoza roba i putnika u cestovnom i željezničkom prometu, poskupljenje gradskoga prijevoza i naravno poskupljenje hrane. Takav poguban domino efekt cijena bit će snažan udar na gospodarstvo a, naravno, i na standard svih građana. Najave poskupljenja plina, lukavo tempirane izvan sezone grijanja svoj će pravi negativni efekt postići tek od jeseni, s početkom grijanja. No osim toga, logično se može očekivati i poskupljenje struje. Hrvatski su građani tijekom godina pokazali kako imaju snažna leđa i puno toga mogu podnijeti no, previše je previše i na ta snažna leđa više se ništa ne može krcati. Stoga je nužno hitno aktivirati neke modele vezane uz trošarine (možda plivajuće), uz naknade za ceste i autoceste, pa čak i uz poreze i tako umanjiti ovaj sadašnji, a pogotovo nadolazeći cjenovni udar. To je obveza Vlade RH.

S poštovanjem

PREDSJEDNIK
Krešimir Sever

- sredstvima javnog priopćavanja