Novosti

24. 11. 2005.

NHS POZDRAVLJA ODLUKU USTAVNOG SUDA O UKIDANJU ZABRANE OKUPLJANJA NA MARKOVU TRGU

Predsjednik NHS-a se nada da saborski zastupnici o zabrani okupljanja neće glasovati samo kao stranački vojnici

ZAGREB, 24. studenog 2005. (Hina) - Nezavisni hrvatski sindikati (NHS) pozdravili su danas odluku Ustavnog suda o ukidanju izmjena Zakona o javnom okupljanju, kojima je prije četiri mjeseca zabranjeno okupljanje u blizini sjedišta Vlade i Hrvatskog sabora na Markovu trgu.
"Bili bismo sretniji da ta odluka stupa na snagu odmah, a ne tek 31. ožujka sljedeće godine, jer ovako Sabor, a posebno Vlada, nezasluženo dobivaju još četiri mjeseca poštede od gledanja i slušanja pred svojim vratima i prozorima stvarne socijalne slike Hrvatske", kaže se u priopćenju NHS-a.
No, odluka s odgođenom primjenom dat će prigodu zastupnicima u Hrvatskom saboru da na popravnom ispitu pokažu jesu li narodni zastupnici ili samo poslušni vojnici svojih partija.
"Nadamo se kako će sljedećeg puta pri glasovanju o izmjenama Zakona o javnom okupljanju glas njihove savjesti biti snažniji od stranačke stege", ističe NHS.
Važno je da upravo na Trg sv. Marka, dok su god na njemu smještena sjedišta Vlade i Sabora, mogu dolaziti nezadovoljni građani izraziti svoje nezadovoljstvo i neslaganje sa raznim postupcima i događajima u Hrvatskoj.
Taj je trg simbol građanskih sloboda i demokratskog uređenja suvremenoga hrvatskog društva te stoga nikakve političke elite nemaju pravo svojatati ga ili zabranjivati građanima prosvjede na tom mjestu, naglašava NHS. (Hina) pp/xmd ymd


Broj: 209-KS-11/05
Zagreb, 24. studenog 2005.

Sredstvima javnog priopćavanja

P R I O P Ć E N J E

Nezavisni hrvatski sindikati pozdravljaju odluku Ustavnog suda Republike Hrvatske kojom je ukinuo izmjene Zakona o javnom okupljanju kojima je prije četiri mjeseca zabranjeno okupljanje u blizini sjedišta Vlade RH i Hrvatskog sabora na Markovu trgu u Zagrebu. Tim su Zakonom nezadovoljnici izmješteni na najmanje stotinu metara udaljenosti od Markova trga. Bili bismo sretniji da ta odluka stupa na snagu odmah, a ne tek 31. ožujka sljedeće godine, jer ovako Sabor, a posebno Vlada RH nezasluženo dobivaju još nešto više od četiri mjeseca zakonom im osigurane poštede od gledanja i slušanja pred svojim vratima i prozorima stvarne socijalne slike Hrvatske.
No ovako će Odluka sa odgođenom primjenom dati prigodu zastupnicima u Hrvatskom saboru da na popravnom ispitu pokažu jesu li i koliko su uistinu narodni zastupnici ili su samo poslušni vojnici svojih partija. Nadamo se kako će sljedećeg puta pri glasovanju o izmjenama i dopunama Zakona o javnom okupljanju glas njihove savjesti biti snažniji od stranačke stege.
Iako smo mi, Nezavisni hrvatski sindikati, na sjednici GSV-a na kojoj se raspravljalo o davanju podrške Vladi RH za zabranu javnog okupljanja, odnosno prosvjedovanja na Markovu trgu, ostali sami i jedini protiv, kasnije smo u javnosti dobili podršku mnogih, od raznih nevladinih udruga pa do pojedinačnih sindikata, ali i građana. Ostajući dosljedni do kraja, uputili smo protiv donošenja takvog zakona Ustavnom sudu RH Prijedlog za pokretanje postupka za ocjenu suglasnosti s Ustavom RH Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnom okupljanju. Zadovoljstvo nam je što danas možemo pozdraviti odluku Ustavnog suda kojom se ukida zabrana okupljanja na Markovu trgu.
Obzirom na visoke državne institucije koje imaju sjedišta na Trgu sv. Marka, taj trg po važnosti za razvoj i poštivanje demokratskih prava i sloboda zauzima posebno mjesto. Stoga je važno da upravo na taj trg, dok su god na njemu smještena sjedišta Vlade i Sabora, mogu dolaziti nezadovoljni građani izraziti svoje nezadovoljstvo i neslaganje sa raznim postupcima i događajima u Hrvatskoj.
Taj je trg tako uistinu znamen, simbol građanskih sloboda i demokratrskog uređenja suvremenoga hrvatskog drzuštva te stoga nikakve «političke elite» nemaju pravo svojatati ga ili zabranjivati građanima prosvjedovati na tom mjestu.
Problemi hrvatskoga društva neće nestati ako se nezadovoljnike onemogući da na njih ukažu pred Vladom i Saborom. I nitko u tim institucijama nema pravo na svoj mir dok makar i jedan građanin ove zemlje ima razloga za nemire, nezadovoljstva i prosvjede.
Mudra bi Vlada odmah sada i sama odustala od ovakvog zakona. No je li ova Vlada mudra i koliko poštuje hrvatske građane vidjet ćemo idućih dana i mjeseci.

S poštovanjem
PREDSJEDNIK
Krešimir Sever