Novosti

20. 04. 2006.

NHS TRAŽI OD VLADE ZAŠTITU CIJENA GORIVA I PLINA

Ako Vlada nastavi braniti jedino cijenu Super 95 goriva, Hrvatska bi mogla postati jedina zemlja na svijetu u kojoj je to najjeftiniji benzin

ZAGREB, 20. travnja 2006. (Hina) - Nezavisni hrvatski sindikati (NHS) u današnjem su otvorenom pismu premijeru Ivi Sanaderu, iznenađeni i ogorčeni vijestima o cijenama nafte i naftnih derivata, zatražili Vladine poteze za stabiliziranje cijena i očuvanje standarda, te zaštitu cijena goriva i plina.
U ovim trenucima, kada cijene nafte i naftnih derivata na svjetskom tržištu rastu, građani od predsjednika svoje Vlade očekuju aktiviranje najavljivanih zaštitnih mjera i druge poteze koji bi stabilizirali cijene i time umanjili udar na njihov standard, ističe NHS.
NHS podsjeća Sanadera na obećanje da će Vlada učiniti sve kako bi ublažila mogući cjenovni udar zbog povećanja cijena nafte i naftnih derivata.
Vlada je granicu za svoju intervenciju odredila na razini cijene od 8 kuna po litri goriva Super 95 što je svojevrsna akrobacija, jer pri tome cijene svih drugih vrsta goriva neprekidno rastu, a posebno nafte.
Iz današnjih je izjava premijera vidljivo da će Vlada nastaviti s tim selektivnim povećanjem cijena nafte i naftnih derivata te čuvati danu riječ na isti čudan način, kaže sindikat.
Za cijene goriva i njihovu zaštitu nužno je, uz smanjenje Inine dobiti, povući poteze i na smanjenju trošarina i naknada za ceste i autoceste.
I u cijenama plina treba pronaći odgovarajući mehanizam zaštite, jer se građane neprekidno dugi niz godina potiče na prelazak na plin kao jeftiniji energent, naglašava NHS.

VLADA: SUPER 95 OSTAJE ISPOD 8 KUNA
ZAGREB, 20. travnja 2006. (Hina) - Cijena benzinskog goriva Super 95 ostaje ispod 8 kuna, INA se odriče marže na taj derivat, izvijestio je danas novinare premijer Ivo Sanader nakon sastanka izaslanstava Vlade
i Uprave Ine.
Vlada je tražila da INA u maloprodaji ne uzima maržu što je prihvaćeno, rekao je Sanader napominjući da će INA i dalje djelovati na tržišnom načelu, ali je u dogovoru s Vladom napravila ustupak u pogledu cijene Supera 95 kojeg koristi najveći broj hrvatskih građana.
Razliku u prihodima INA će pokriti cijenama drugih proizvoda, rekao je predsjednik Uprave INA-e Tomislav Dragičević.
U politiku Ininih cijena, istaknuto je, uključen je i strateški partner mađarski MOL.
Cijene ostalih naftnih derivata formirat će se prema tržišnom načelu, a sljedeća promjena cijena uslijedit će u ponedjeljak, najavio je Dragičević.
"Ne želim biti zloguki prorok, ali završen je medeni mjesec cijena energenata na svjetskom tržištu", rekao je Sanader koji ne očekuje stabilizaciju ili pad tih cijena.
Moguće je očekivati i veću cijenu plina.
Predsjednik Uprave INE najavio je, naime, da će ta tvrtka za drugi kvartal podnijeti zahtjev za povećanjem cijene plina.
Koliko će to biti nije rekao, naveo je tek da se s Ministarstvom gospodarstva još rade kalkulacije, odnosno tarifni sustav.
Ipak, uvjeren je da povećanje cijene plina neće bitno utjecati na budžet građana, s obzirom da siromašni dio Hrvatske nema plin.
Premijer Sanader izvjestio je da je na sastanku dobio čvrsta uvjerenja da će modernizacija rafinerija u Rijeci i Sisku biti gotova u planiranom roku, dakle, do konca 2009., odnosno 2010.
Izvijestio je da dobro ide i projekt plinifikacije, te da je Vlada dobila obavijest da je s UNMIKOM potpisan dogovor o povratu Ininih skladišta na Kosovu.