Novosti

15. 09. 2006.

NHS: VLADA TREBA UČINITI DODATNE KORAKE ZA OSIGURANJE JEDNAKIH ŠANSI ZA SVU DJECU

ZAGREB, 15. rujna 2006. (Hina) - Nezavisni hrvatski sindikati (NHS) u današnjem su priopćenju pozdravili Vladinu najavu podjele besplatnih udžbenika za obvezno osnovno i srednje obrazovanje, ali i upozorili da treba učiniti dodatne korake kako bi osigurala jednake šanse za svu djecu, bez obzira na imovinsko stanje.
Sa zadovoljstvom smo primili vijest da će od iduće školske godine Vlada svim učenicima osnovne škole i polaznicima prvih razreda srednje škole dodijeliti besplatne udžbenike, a učenicima prvih razreda srednjeg obrazovanja subvencionirati i smještaj u đačke domove te prijevoz, ističe NHS.
No, Vlada treba pronaći mogućnost da i učenicima ostalih razreda srednje škole osigura besplatne udžbenike i subvencionirani smještaj u đačke domove i prijevoz.

Bez obzira na volju, želju i sposobnosti djece, mnogi roditelji ne mogu izdržati financijska opterećenja knjiga, pribora, opreme, smještaja i prijevoza svojih srednjoškolaca, pa za njihovu djecu školovanje prestaje nakon obvezne osnovne škole, upozorava NHS.
Osim toga, nije riješen ni problem plaćanja stjecanja dodatnih znanja i vještina za školarce.
Obzirom na stupanj društvenoga razvoja i konkurentnost na budućem tržištu rada sve važnije postaje znanje barem dva strana jezika i cijelog niza programa rada na osobnim računalima.
Dok imućnijim roditeljima plaćanje tečajeva svojoj djeci za stjecanje tih znanja ne predstavlja problem, za većinu roditelja to je novo i sve teže premostivo financijsko opterećenje.
Vlada treba napraviti i taj iskorak te omogućiti svim osnovnoškolcima i srednjoškolcima koji to žele, u sklopu njihovih škola, besplatno pohađanje dodatnih tečajeva stranih jezika, rada na osobnom računalu i neke druge dopunske nastave, ističe NHS.