Novosti

16. 10. 2021.

Održana Godišnja konferencija europskih radničkih vijeća za 2021. godinu

SBF – U Bruxellesu je 11. i 12. listopada ove godine održana Godišnja konferencija europskih radničkih vijeća u organizaciji Europske konfederacije sindikata (ETUC). Geslo ovogodišnje konferencije je: „Europska radnička vijeća za demokraciju na radnom mjestu“. Konferenciju je otvorila i vodila Isabelle Schömann, konfederalna tajnica ETUC-a.

U dvodnevnom radu Konferencije raspravljalo se o demokratizaciji gospodarstva i radnih mjesta kao ključu oblikovanja održive budućnosti u Europskoj uniji, gospodarstvu Europske unije na raskrižju, osobito o naučenim lekcijama i putu za dalje, ljudskim pravima u lancima opskrbe te ulozi sindikata i europskih radničkih vijeća u inicijativama Europske komisije o ljudskim pravima.

 

 Osim toga raspravljalo se o restrukturiranju bez otpuštanja radnika, ulozi sindikata i europskih radničkih vijeća za održivu digitalizaciju rada kao i u oblikovanju klimatske neutralnosti.

 

U panel raspravama sudjelovali su zastupnici u Europskom parlamentu, čelnici kabineta povjerenika Europske komisije za rad i ljudska prava kao i povjerenika za pravdu, zamjenik predsjednika francuskog kabineta za rad te čelnici sindikata i europskih radničkih vijeća iz više europskih zemalja.

 

Tijekom Konferencije izneseni su brojni podaci o dosada učinjenom te prijedlozi i inicijative u cilju postizanja što veće spremnosti sindikata i europskih radničkih vijeća za izazove koje donosi budućnost.

 

Na konferenciji su sudjelovali Tomislav Šafran kao predstavnik Nezavisnih hrvatskih sindikata te Marko Cigić, predstavnik Sindikata bankarskih i financijskih djelatnika Hrvatske.

 

M. Cigić