Novosti

06. 10. 2017.

Osvrt na samozapošljavanje u Europskoj uniji

NHS / Eurofound - Europska zaklada za poboljšanje životnih i radnih uvjeta objavila je izvješće Osvrt na samozapošljavanje u Europskoj uniji.

U svijetu rada koji se neprestano mijenja tradicionalna dihotomija između zaposlenika i samozaposlenih radnika nije dovoljna da bi se obuhvatila velika raznolikost među samozaposlenim radnicima u Europi.

 U ovom se izvješću prepoznaje pet kategorija samozaposlenih, što odražava širok niz stavova, razina primanja te pokazatelja zdravlja i dobrobiti u ovoj raznolikoj skupini. Analizom provedenom na temelju šestog Europskog istraživanja o radnim uvjetima (EWCS) i Ankete o radnoj snazi u Europskoj uniji (EU-LFS) pokazalo se da većina samozaposlenih radnika uživa visoku razinu kvalitete radnog mjesta.

Ipak, postoje razlozi za zabrinutost u pogledu takozvanih ekonomski ovisnih radnika: iako se kategoriziraju kao samozaposleni, nemaju samostalnost koju obično pruža samozaposlenje ni socijalnu zaštitu koju osigurava redovno zaposlenje. Politički pristup država članica EU28 ovom radnom statusu „na međi” detaljno je opisan te su navedene njegove implikacije za tvorce politika, posebice u pogledu nedavnog predstavljanja europskog stupa socijalnih prava.

 

Cjeloviti izvještaj može se pročitati na engleskom jeziku na sljedećoj poveznici

https://www.eurofound.europa.eu/sites/default/files/ef_publication/field_ef_document/ef1718en.pdf