Novosti

16. 11. 2022.

Parlament zahtijeva nova pravila za korporativna izvješća, kojima bi se tvrtke pozvale na veću odgovornost

Foto: NHS

Izvor: EUROPSKI PARLAMENT

Parlament želi nova pravila kojima bi se osiguralo da velike korporacije snose odgovornost za postupke koji su štetni za ljude i okoliš.

U najgoroj industrijskoj katastrofi u Bangladešu, u urušavanju tvornice odjeće je ubijeno 1129 ljudi (MUNIR-UZ-ZAMAN/AFP)

Parlament je na sjednici 10. studenog usuglasio stav o novim pravilima o korporativnoj odgovornosti. Zastupnici su podržali zakon kojim bi se poduzeća u Europskoj uniji obvezala na to da se kroz lanac vrijednosti više posvete aspektima koji utječu na ljudska prava, okoliš i društveni standard.

 

Parlament se nada da će prekinuti ekomanipulaciju velikih korporacija uvođenjem novih, detaljnijih zahtjeva za izvješća o njihovom utjecaju na glavna društvena pitanja, na temelju zajedničkih kriterija u skladu s klimatskim ciljevima EU-a. Nova pravila bi također trebala ojačati socijalno tržišno gospodarstvo EU-a i postaviti temelje za nove standarde izvješćivanja o održivosti na globalnoj razini.

 

 

Obvezujuća pravila izvan granica

 

Pravila bi vrijedila za sve velike korporacije koje posluju u Europskoj uniji, bez obzira na to jesu li uvrštene na burze. Uvrštena mala i srednja poduzeća bi također bila obuhvaćena promjenama, ali bi im se dalo više vremena za prilagodbu.

 

Parlament navodi kako bi se nova pravila proširila i izvan granica Europske unije. To znači da bi ih se morale pridržavati i tvrtke izvan Europske unije, koje imaju značajne aktivnosti unutar EU-a (promet iznad 150 milijuna eura).

 

„Europa pokazuje svijetu da je doista moguće osigurati da financije, u užem smislu riječi, ne upravljaju cijelom globalnom ekonomijom“, izjavio je tijekom plenarne sjednice izvjestitelj Parlamenta, Pascal Durand (Renew Europe, Francuska).

 

Komisija je u veljači 2020. objavila istraživanje koje pokazuje da samo jedna od tri tvrtke u Europskoj uniji poduzima neki oblik mjera dubinske analize, dok 70% tvrtki podržava zajednička pravila dubinske analize na razini cijele Europske unije.

 

Parlament je u ožujku 2021. pozvao Komisiju da donese zakon za bolju zaštitu ljudskih prava i žrtava u zemljama koje nisu članice EU-a, te da zabrani uvoz svih proizvoda povezanih s kršenjem ljudskih prava, kao što je prisilni ili dječji rad.

 

Saznajte više o tome kako trgovinska politika EU-a pomaže u promicanju ljudskih prava i ekoloških standarda.