Novosti

13. 03. 2018.

Plenković razgovarao s Visentinijem o inicijativi Konfederacije o povećanju plaća

Predsjednik Vlade Plenković s glavnim tajnikom Europske konfederacije sindikata Visentinijem/ Vlada RH, flickr

Autor: Lider/Hina

Premijer Andrej Plenković u utorak je primio glavnog tajnika Europske konfederacije sindikata Luca Visentinija, a razgovaralo se inicijativi Konfederacije o povećanju plaća na europskoj razini, potrebi poboljšanja socijalnog dijaloga u Hrvatskoj, kao i predstojećoj mirovinskoj reformi.

 

Na sastanku su bili su i ministar rada i mirovinskoga sustava Marko Pavić te ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić, kao i predsjednik Savezasamostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel te predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever.

 

Pavić je u izjavi nakon sastanka kazao da je na njemu iznijeto nekoliko prijedloga za poboljšanje socijalnog dijaloga u Hrvatskoj te izrazio uvjerenje da će se suradnja sa sindikatima ojačati i da će doći do bolje koordinacije između socijalnih partnera.

 

Naglasio je da je Vlada poduprla inicijativu Konfederacije za veće plaće jer, kako je rekao, ova Vlada smatra da upravo povećanjem plaća možemo zadržati mlade u Hrvatskoj.

 

 

Pavić: Sindikati će biti uključeni u cijeli proces donošenja mirovinske reforme

 

U pogledu mirovinske reforme, kazao je, izvijestili su sindikalne čelnike da je ona tek na početku te da će sindikati biti uključeni u cijeli proces njezina donošenja. Cilj je mirovinske reforme, kazao je, održivost mirovinskog sustava, ali i adekvatnost mirovina odnosno njihovo moguće usklađivanje i povećanje.

 

Visnetinija su Banski dvori, naveo je Pavić, upoznali da je Vlada samo prošle godine ukupno povećala minimalnu plaću za 10 posto, dok su u proteklih devet godina sve ostale vlade tu plaću povećale ukupno za 13,4 posto.

 

– Cilj je ove vlade do 2020. godine doći do udjela minimalne plaće u prosječnoj od 50 posto, ali čuvajući radno intenzivne industrije, kazao je Pavić navevši da je upravo stoga pri kraju izrada “paketa horizontalnih potpora koji će uputiti u Bruxelles, za kožarsku, metalnu, drvnu i tekstilnu industriju”.

 

Najavio je da uskoro kreće i “drugi korak reforme”, za koji je zahvalio sindikatima da su je inicirali, a to je ukidanje olakšice za minimalnu plaću.

 

– Nije nam cilj da poslodavci stavljaju ljude na minimalnu plaću, već nam je cilj za radno intenzivne industrije osigurati potpore, a za sve ostale da plaće u Hrvatskoj rastu, kazao je Pavić.

 

 

Visentini: Pokazana je predanost Vlade da se poboljša socijalni dijalog

 

Visentini je izjavio kako smatra da je na sastanku “pokazana vrlo jasna i eksplicitna predanost Vlade” da se ostvari poboljšanje socijalnog dijaloga u Hrvatskoj “i da se pokuša ojačati suradnja sa socijalnim partnerima, posebno sa sindikatima”.

 

Delikatnim elementom u raspravi sindikata i Vlade ocijenio je predstojeće razgovore o reformi mirovinskog sustava te naveo da su Banskim dvorima preporučili da kod mirovinske reforme ne uzme u obzir samo proračunske elemente, nego posebno i socijalne elemente –“da se osigura da sustav bude istovremeno održiv i adekvatan”.

 

– Moram reći da je ministar vrlo jasno potvrdio da će ta dva elementa biti uravnotežena, kazao je Visentini.

 

Istaknuo je i da su se na sastanku založili za povećanje plaća radnicima te pozvali Vladu na konferenciju u Sofiji u lipnju u organizaciji Konfederacije kojom se želi utjecati na povećanje plaća, odnosno smanjenju razlike u plaćama između zapada i istoka Europe, na što su se Banski dvori odazvali.

 

 

Sindikalisti: Vlada sluša jedino poslodavce

 

Čelnik SSSH-a Novosel i čelnik NSH-a Sever uputili su kritike Banskim dvorima u pogledu socijalnog dijaloga, prozivajući Vladu da sluša jedino poslodavce.

 

Premijer nema informacija da ministri ne dolaze na GSV, naveo je Novosel dodajući da se sindikate ne uključuje u rješavanje problema te da se njihove primjedbe i prijedlozi ne uvažavaju.

 

– Socijalni dijalog očito je u zadnjem fokusu, da li interesa ili mogućnosti Vlade, ustvrdio je.

 

Sindikati se u pogledu mirovinske reforme protive produženju životne dobi za odlazak u mirovinu jer ih se, naglašavaju sindikalni čelnici, dvostruko oštećuje – odlazit će prije 67 godine starosti u mirovinu jer zbog svoje dobi više neće moći udovoljiti zahtjevima poslodavaca, a onda će im njezin iznos zbog prijevremenog odlaska u mirovinu biti trajno umanjen.

 

– Ponovno se pokazuje da se Vlada obvezala prema EK i tko zna kome još, ali ne i prema građanima. Lako je političarima lamatati produljenjem radnoga vijeka u uvjetima kad se velika većina njih nije žedna vode napila u svojim stremljenju za općim dobrom. Ali, neka to kažu dizaličarima, krovopokrivačima i tetama u vrtiću, poručio je Sever.

 

Jedini pravi lijek za mirovinski, kao i za zdravstveni sustav, ustvrdio je, povećanje je plaća i osnovice plaće iz koje će se uzimati doprinos za mirovinski sustav.

 

Nužno je, naglašava Novosel, da država ubere novac u mirovinski fond “tamo gdje postoji, a postoji kod svih poslodavaca koji u sivoj zoni ne plaćaju poreze i doprinose”.

 

 

Predsjednik Vlade Plenković s glavnim tajnikom Europske konfederacije sindikata Visentinijem

(vlada.hr) Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković sastao se danas u Banskim dvorima s glavnim tajnikom Europske konfederacije sindikata Lucom Visentinijem.

 

Uz predsjednika Vlade bili su ministar rada i mirovinskoga sustava Marko Pavić i ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić, a uz glavnog tajnika Visentinija na sastanku su sudjelovali i predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel te predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever. 

 

Predsjednik Vlade Plenković govorio je o aktivnostima Vlade u provođenju reformi te suradnji sa socijalnim partnerima. Po završetku sastanka, u izjavi za medije, ministar rada i mirovinskoga sustava Marko Pavić izvijestio je da se na sastanku razgovaralo o jačanju socijalnog dijaloga u Republici Hrvatskoj, prvenstveno po pitanju europskih tema i načina na koji se koordinira europski semestar. Ministar Pavić naglasio je Vlada poduprla inicijativu sindikata za veće plaće jer se jedino na taj način može zadržati mlade u Republici Hrvatskoj.   

 

Bilo je riječi i o Europskom stupu socijalnih prava, koji je potvrđen na europskom sastanku na vrhu u Göteborgu. Ministar Pavić podsjetio je da je predsjednik Vlade uoči odlaska u Göteborg okupio predstavnike Gospodarsko socijalnog vijeće te je dogovoreno da će se ovakvi sastanci održavati svakih šest mjeseci. "Uskoro će se održati sastanak s predsjednikom Vlade o toj temi", najavio je ministar Pavić. 

 

Naglasio je da Vlada podupire i inicijativu za izjednačavanje privatnog i poslovnog života. U tom kontekstu posebno je istaknuo natječaj iz Europskog socijalnog fonda od 300 milijuna kuna za produljenje rada vrtića. Ministar Pavić izvijestio je da se razgovaralo i o mnogim zakonskim prijedlozima, spomenuvši pri tom paket mjera za povećanje minimalne plaće.

 

"Prošlogodišnja reforma je prvi korak i ova je Vlada ukupno povećala minimalnu plaću za 10 posto, dok su sve prethodne vlade u 9 godina povećale za 13,4 posto", naglasio je. Poručio je da je cilj Vlade do 2020. godine imati minimalnu plaću u iznosu od 50 posto prosječne plaće, ali čuvajući industrije koje su radno intenzivne. Kazao je da se stoga upravo završava paket horizontalnih potpora koji će se uputiti Bruxellesu za hrvatsku tekstilnu, kožarsku, drvnu i metalsku industriju. 

 

"Uskoro ćemo krenuti u drugi korak reforme, a to je ukidanje olakšice za minimalnu plaću. Nije nam cilj da poslodavci stavljaju ljude na minimalnu plaću već radno-intenzivnim industrijama osigurati potpore, a za sve ostale da plaće u Hrvatskoj rastu", rekao je ministar. Što se tiče mirovinske reforme, ministar Pavić je pojasnio da Vlada kreće u proces mirovinske reforme i da će sindikati biti uključeni u cijeli proces. "Naveli smo da nam je cilj održivost mirovinskog sustava, ali i adekvatnost mirovina", zaključio je ministar Pavić. 

 

Glavni tajnik Europske konfederacije sindikata Luca Visentini kazao je da se na sastanku razgovaralo o unaprjeđenju socijalnog dijaloga u Hrvatskoj te je pokazana vrlo jasna i eksplicitna predanost Vlade da se pokuša ojačati suradnja sa socijalnim partnerima, posebno sa sindikatima. Kazao je da Vladu i sindikate očekuje delikatna rasprava o reformi mirovinskog sustava, dodavši da su Vladi preporučili da kod mirovinske reforme ne uzme u obzir samo proračunske već i socijalne elemente kako bi se osiguralo da sustav bude istovremeno održiv i adekvatan.


"Moram reći da je ministar vrlo jasno potvrdio da će ta dva elementa biti uravnotežena", ustvrdio je glavni tajnik Visentini.
Rekao je da se razgovaralo i o implementaciji Europskog socijalnog stupa te povećanju plaća radnicima.  


Glavni tajnik Visentini pozvao je Hrvatsku da u lipnju sudjeluje na konferenciji u Sofiji na kojoj će se raspravljati o povećanju plaća i poboljšanju uvjeta rada za europske i hrvatske radnike, a ministar Marko Pavić je potvrdio da će se Hrvatska odazvati.