Novosti

27. 04. 2019.

Počinje prikupljanje potpisa za referendum protiv mirovinske reforme: ''Brojkama se želi uplašiti narod jer se vlast boji''

SKUPLJAT ĆE SE DVA TJEDNA

Piše: Dino Goleš

U ponoć počinje prikupljanje potpisa za referendum protiv umirovljenja u 67. godini života. Od subote će se tijekom iduća dva tjedna potpisi skupljati u cijeloj Hrvatskoj. Referendumsko pitanje sastavljeno je u obliku Zakona, a krajnji mu je cilj vratiti dob za umirovljenje sa 67 na 65 godina. Resorni ministar reformu je branio na konferenciji za novinare, a ispred ulaska u hotel dočekali su ga prosvjednici. Priznao je da su mirovine male, no i napao sindikate da će ih referendumom dodatno smanjiti.

 

(DNEVNIK.hr) S točnim brojem potpisa koje je potrebno skupiti, Ministarstvo uprava još ne izlazi, no zadnje pretpostavke govore kako će se kretati između 370 i 380 tisuća. Jedan od sindikalnih vođa koje organiziraju prikupljanje potpisa, Krešimir Sever, kaže da, s obzirom na potporu koju dobiva prikupljanje potpisa za referendum, vlast strepi. Kazao je da se tezom da će oni koji daju svoj potpis državu u narednih 20 godina oštetiti za 40 milijardi kuna ''želi uplašiti narod jer se vladajući boje potpisa na ovoj inicijativi''.

 

Sever kaže da se tim brojkama želi i Ustavnom sudu poslati poruka da su njihove namjere opasne. ''Ja mislim da u to više nitko ne može povjerovati. Što je više takvih poruka, to vuiše potpore dobivamo, a Ustavni sud je preozbiljan da bi se dao navući na tako tanak led'', kazao je Sever i pozvao građane da dođu potpisati i dokažu vlasti da takve odluke ne može donositi bez građana.

 

Krešimir Sever vjeruje u uspjeh inicijative za prikupljanje potpisa te da se vlast očigledno boji građana. Komentirao je i odluku zagrebačke nadbiskupije koja je odbila molbu da se ispred crkava potpisuju zahtjevi, što je podržao i premijer.

 

''Naravno da jest ako su tako bliski jedni s drugima. Međutim, sva sreća da postoje drugi biskupi i druge nadbiskupije, a povrh toga, ako nećemo biti pred crkvom, bit ćemo par koraka dalje od crkve na javnoj površini pa ćemo tamo skupljati. Ovime si je zagrebačka nadbiskupija sasvima sigurno pucala u vlastitu nogu jer svi komentari koje smo dobili nakon te odluke pokazuju da je zagrebačka nadbiskupija apsolutno neuvjerljiva u onome što govori i radi'', kazao je Sever i dodao da s drugim nadbiskupijama nije bilo problema.

 

Okrugli stol na temu mirovinske reforme u petak je održao HDZ, dok oporba javno podupire inicijativu.