Novosti

31. 10. 2006.

Predsjednik NHS-a na Osnivačkom kongresu nove međunarodne sindikalne središnjice u Beču

NHS - Od 1. do 3. studenog 2006. godine u Beču će se održati osnivački kongres nove međunarodne sindikalne središnjice – Međunarodne konfederacije sindikata (International Trade Union Confederation – ITUC). Nova međunarodna sindikalna središnjica nastati će udruživanjem Međunarodne konfederacije slobodnih sindikata (ICFTU), Svjetske konfederacije rada (WCL) i osam nacionalnih sindikalnih središnjica koje će po prvi puta postati članovima jedne globalne organizacije. ITUC će predstavljati 166 milijuna radnika iz 309 udruženih organizacija iz 156 zemalja. Na Kongresu će sudjelovati 1700 predstavnika sindikata iz svih dijelova svijeta.

Nazočnim sudionicima ovog povijesnog događaja za svjetski sindikalni pokret 1. studenog obratiti će se Juan Somavia, glavni direktor Međunarodne organizacije rada. 2. studenog će se održati panel rasprave o utjecaju globalizacije – „Kohezija i kaos – globalne institucije“ i „Globalni sindikati – globalne kompanije“ u sklopu kojih će se sudionicima putem video veze obratiti i Pascal Lamy, glavni direktor Svjetske trgovinske organizacije (WTO). Posljednjeg dana osnivačkog kongresa usvojiti će se program rada ITUC-a te će se osnovati regionalne strukture ITUC-a. Nakon toga će uslijediti izbor glavnog tajnika i članova Glavnog vijeća.
U radu Osnivačkog kongresa cijelo će vrijeme sudjelovati i Krešimir Sever, predsjednik NHS-a.

PREDSJEDNIK NHS-A NA OSNIVAČKOM KONGRESU NOVE MEĐUNARODNE SINDIKALNE SREDIŠNJICE
ZAGREB, 31. listopada 2006. (Hina) - Od 1. do 3. studenoga u Beču će se održati Osnivački kongres nove međunarodne sindikalne središnjice - Međunarodne konfederacije sindikata (International Trade Union
Confederation - ITUC), a u radu Osnivačkog kongresa ITUC-a sudjelovat će i predsjednik Nezavisnog hrvatskog sindikata (NHS) Krešimir Sever, priopćeno je večeras iz NHS-a.
Nova međunarodna sindikalna središnjica nastat će udruživanjem Međunarodne konfederacije slobodnih sindikata (ICFTU), Svjetske konfederacije rada (WCL) i osam nacionalnih sindikalnih središnjica koje će po prvi put postati članovima jedne globalne organizacije.
ITUC će predstavljati 166 milijuna radnika iz 309 udruženih organizacija iz 156 zemalja, a na kongresu će sudjelovati 1700 predstavnika sindikata iz svih dijelova svijeta, navodi se u priopćenju NHS-a.
Nazočnim sudionicima Osnivačkog kongresa ITUC-a sutra, prvoga dana rada, obratit će se Juan Somavia, glavni direktor Međunarodne organizacije rada.
Za 2. studenoga najavljene su javne rasprave o utjecaju globalizacije - "Kohezija i kaos - globalne nstitucije" te "Globalni sindikati - globalne kompanije" u sklopu kojih će se sudionicima putem videoveze obratiti i Pascal Lamy, glavni direktor Svjetske trgovinske organizacije (WTO).
Posljednjega dana osnivačkog kongresa, 3. studenoga, prihvatit će se program rada ITUC-a te će se osnovati regionalne strukture ITUC-a.
Nakon toga će uslijediti izbor glavnog tajnika i članova Glavnoga vijeća, navodi se u priopćenju NHS-a.
(Hina) xsp/pp ysp