Novosti

12. 06. 2020.

Pritisak ETUC-a i zastupnika u Europskom parlamentu - bolja zaštita za radnike

ETUC/NHS - Europski radnici imati će koristi od bolje zaštite od Covid-19 nakon pritiska Europske konfederacije sindikata (ETUC) i zastupnika Europskog parlamenta na Europsku komisiju.

Komisija je odlučila protiv stavljanja Covid-19 u najvišu rizičnu skupinu svoje Direktive o biološkim agensima bez odgovarajućeg savjetovanja sa sindikatima i Europskim parlamentom.

 

Zastupnici Europskog parlamenta zaprijetili su da će koristiti pravo veta na odluku Komisije nakon zabrinutosti koju su izrazili sindikati vezano za posljedice za sigurnost na radnom mjestu.

 

Komisija je postigla kompromis sa zastupnicima Europskog parlamenta u Odboru za zapošljavanje i socijalna pitanja kako bi prihvatili klasifikaciju, ali s jamstvima o zaštiti radnika.

 

Nicolas Schmit, povjerenik za zapošljavanje i socijalna prava, dao je važna pojašnjenja zaštitnih i preventivnih mjera koje poslodavci moraju poduzeti, uključujući obvezu pisanog informiranja osoblja o svim poduzetim sigurnosnim mjerama.

 

Komisija se obvezala na inspekcije na radnom mjestu radi provođenja propisa i revizije direktive kako bi se bolje pripremila za pandemije. Schmit je također najavio dugo očekivano ažuriranje strateškog okvira EU-a za zdravlje i sigurnost na radu.

 

Komentirajući razvoj događaja, zamjenik glavnog tajnika ETUC-a Per Hilmersson rekao je:

 

„ETUC bi želio da se virus svrsta u najvišu razinu rizika, ali važno je da je Covid-19 uključen u Direktivu i pozdravljamo opredjeljenje za provođenje mjera i buduću reviziju zakonodavstva. To će zaštititi radnike, ali i ojačati mogućnost smanjenja širenja virusa na radnom mjestu, a time i među općom populacijom. Sada je važno da države članice uspostave nove mjere što je prije moguće.

 

"Također pozdravljam angažman zastupnika U Europskom parlamentu po ovom pitanju. Današnja izjava u Parlamentu pokazuje da je Komisija shvatila da zaštita i zdravlje na radu nije tehničko pitanje s kojim se treba baviti u nejasnim procedurama komitologije, ali da socijalni partneri i Europski parlament trebaju biti uključeni na otvoren i transparentan način.

 

„Od listopada prošle godine, ETUC traži novu strategiju EU o zaštiti na radu, pa se radujemo uključivanju u izradu strategije koja pomaže državama članicama i poslodavcima da se prilagode izazovima Covid-19 i da se bore protiv raka povezanog sa radom, mišićno-koštanih poremećaja, stresa i ozljeda. "

 

Više:

 

Workplace safety not in Commission’s top 40 priorities despite coronavirus

 

ETUC regrets Commission decision not give workers highest level of protection from Covid-19