Novosti

27. 11. 2015.

Rast BDP-a donosi povećanje osnovice u javnim i državnim službama; Grčić: Vidjet ćemo

Rast BDP-a u trećem tromjesečju od 2,8 posto trebao bi zaposlenima u javnim državnim službama osigurati rast osnovice za plaće za 6 posto od početka iduće godine.

(HRT, 27. studenoga 2015.) Čelnici sindikata javnih i državnih službi potpisali su, naime, tijekom 2011. i 2012. godine s predstavnicima Vlade izmjene sporazuma o osnovici za plaće u javnim i državnim službama, po kojima im osnovica treba rasti 6 posto nakon što BDP raste 2 i više posto na međugodišnjoj razini u dva uzastopna tromjesečja. Osnovica koja trenutno iznosi 5108 kuna bruto treba povećati na 5415 kuna bruto.

 

Potpredsjednik Vlade Branko Grčić je, komentirajući rast BDP-a od 2,8 posto u trećem kvartalu, podsjetio kako su ti sporazumi sklopljeni u vrijeme bivše HDZ-ove Vlade, pa trenutno ne može ništa prejudicirati.

 

U ovom trenutku ja ne mogu ništa prejudicirati. To će biti ozbiljna tema razgovora nas iz koalicije Hrvatska raste i naših budućih partnera u Vladi i vidjet ćemo što s tim ozbiljnim pitanjem, kazao je.

 

Prema pisanju medija, za isplatu povećanja osnovice trebalo bi oko 1,8 milijardi kuna. Razgovarat ćemo s našim partnerima, treba voditi računa da je iduća godina jedna od prijelomnih u procesu fiskalne konsolidacije, rekao je Grčić.

 

No, iz sindikata poručuju Vladi kako očekuju da se potpisani sporazumi ispoštuju. Predsjednik Sindikata državnih službenika i namještenika Hrvatske Boris Pleša ističe kako iz sporazuma koji su potpisali s Vladom u kolovozu 2012. godine proizlazi da se osnovica treba povisiti na 5415 kuna automatski od 1. siječnja iduće godine.

 

Predsjednik Nezavisnog sindikata srednjih škola Hrvatske Branimir Mihalinec napominje da je sporazum koji su potpisali s Vladom neraskidiv jer nisu propisani uvjeti pod kojima bi ga jedna od strana mogla raskinuti. Očekujemo da Vlada ispoštuje potpisano, u protivnom ćemo je na to natjerati sudskim putem, kaže Mihalinec dodajući kako je situacija pravno sasvim jasna, pa sindikati ne moraju ni posezati za štrajkom kako bi osigurali provedbu sporazuma.