Novosti

25. 08. 2015.

Riješite skrivene poreze, neisplatu plaća i jako lošu ulagačku klimu

ŠTO PODUZETNICI I SINDIKATI OČEKUJU OD BUDUĆE VLADE

Poduzenici kažu da mentalitet blokira naše tržište, a sindikati upozoravaju da su ekonomski problemi ujedno i demografska opasnost za zemlju

AUTORI: Marina Šunjerga, Romana Kovačević Barišić

(VEČERNJI LIST) Vlada, gospodarstvenici i sindikati sudionici su tripartitnog dijaloga koji je na klimavim nogama već neko vrijeme. Skorašnji ćeparlamentarni izboridonekle presložiti to trodijelno tijelo pa smo gospodarstvenike i sindikate pitali što očekuju od buduće vlade, koja će se formirati na zimu.

 

Sukob rada i kapitala

 

Porezni tretman tvrtki,komplicirana administracija, sporo sudovanje, ali iantipoduzetnička klimapodručja su koja su poduzetnici istaknuli kao goruće probleme za poslovanje koje bi morala riješiti buduća vlada. I s relativno malim potezima može se uvelike olakšati poslovanje, a time i osigurati više zapošljavanja te više poduzetničke inicijative, kažu. Pet konkretnih prijedloga poduzetnik i poslovni anđeoHrvoje Prpić, koji je ovih dana dobio i svjetsku reklamu za svoj projekt nakon što je u Trillenium odlučila uložiti i škotska teniska zvijezda Andy Murrey, iznio je u hipu. Najvažnije je, kaže, osigurati da se za povrat PDV-a ne predaje zahtjev, nego da se isplaćuje automatski, ukinuti akontaciju plaćanja poreza na dobit, pojednostaviti proces zatvaranja tvrtke ili promjena u tvrtki te osloboditi poduzetnike obveze vođenja statistike. Uz to, Prpić ističe da pravnu nesigurnost možemo riješiti sazivanjem ročišta svakih nekoliko dana, umjesto da pauza između pojedinih ročišta bude i šest mjeseci.

 

Nenad Bakić smatra da je najvažnije promijeniti mentalitet koji blokira razvoj tržišta.

 

– Najvažnije je poticanje poduzetničkog mentalitetai pozitivne poslovne klime umjesto dosad prevladavajuće paleo-antiliberalne, trash-marksističke frazeologije borbe protiv "neoliberalnog kapitalizma" koji nikad nije zakoračio u Hrvatsku, izmišljanje navodnog "sukoba rada i kapitala" i ostalih trikova antireformskih snaga, kojima je u ovoj krizi bilo dobro i stoga se protive promjenama. Rezultati dosadašnjeg takvog stava vide se u velikom iseljavanju mladih i nedolasku investitora koji bi omogućio otvaranje dobrih radnih mjesta. Također, treba povećati efikasnost države, što će uz njezin manji trošak omogućiti veće plaće te više investicija i radnih mjesta – komentirao je za Večernji list.

 

Reforme i porezne promjene zagovara i Ivan Miloloža, koji je u četiri riječi sveo zahtjeve prema budućoj vladi. Zagovara reforme, porezne promjene, poticanje proizvodnje i angažman neobrađenog agrarnog zemljišta. Najvažnijim drži neodgodivu provedbu reformi u javnom sektoru i smanjenje poreznog tereta.

 

 

Minimalna plaća

 

Očekivanja sindikatakao treće strane u socijalnom partnerstvu mogu se staviti pod jednostavan nazivnik – stvaranje preduvjeta da se može živjeti od vlastite plaće. Sindikalci očekuju da se uspostavi socijalni dijalog koji je zamro.

 

– Nužno je pokrenuti otvaranje radnih mjesta i mlade privući da ostaju u Hrvatskoj, ne smijemo ih se olako odricati – kaže Krešimir Sever. Slično razmišlja i Vilim Ribić pa upozorava kako to nije samo ekonomsko pitanje, nego i pitanje nacionalnog opstanka. – Najvažnije je pokrenuti proizvodnju, povećati potrošnju kako bi se stvarala potražnja, a time rasla proizvodnja i otvaranje novih radnih mjesta, što je temelj za ostanak mladih ljudi u zemlji – kaže Ribić.

 

Treba poraditi na minimalnoj plaći, od koje se ne može preživjeti, ali i na Zakonu o radu čije se temeljenje na fleksibilizaciji nije pokazalo uspješnim, upozorava Sever. Treba ukloniti strah koji se ukorijenio u društvu, ponajprije od gubitka posla. Konačno valja konsenzusom utvrditi prioritete –što ćemo privatizirati, a što ne.

 

U realnom sektoru treba razriješiti do kraja pitanje neisplate plaća, a žarište tog problema je nelikvidnost, upozorava Mladen Novosel, a svakako valja zarezati i problem reforme lokalne samouprave.

 

Na političarima je da o tim prijedlozima promisle i donesu odluke. Za promjenu i one čiji rok trajanja nadilazi jedan mandat.

 

 

Mladen Novosel

 

Nelikvidnost je žarište problema neisplate plaća, Linić je to pokušao riješiti, ali više se o tome ne govori. Ovakva lokalna samouprava ne može opstati, mnogi nisu u stanju biti samoodrživi

 

Vilim Ribić

 

Povećanje potrošnje stimulira potražnju, a time se povećava proizvodnja i otvaranje novih radnih mjesta. O radnim mjestima nam ovisi demografski opstanak čitave nacije, motivira mlade na ostanak

 

Krešimir Sever

 

Nova vlada mora otkloniti golem strah kod ljudi, ponajprije od gubitka posla. Trebaju dati jači zamah domaćoj proizvodnji i stvoriti preduvjete da se može živjeti od vlastite plaće. Ne odričimo se olako mladih ljudi!

 

 

Nameti

 

Hrvatska privreda ima niske plaće i skup proizvod. Razlika je u poreznom teretu koji je skriven na prvi pogled jer se sastoji i od brojnih davanja izvan poreznih propisa. Treba zakonski onemogućiti propise koji stvaraju parafiskalne namete, kaže Miloloža