Novosti

21. 04. 2006.

SASTANAK SANADERA I SINDIKALACA O DOGOVORIMA...

Krešimir Sever ponovno je narušio kooperativnost koja vlada na sastancima sa Sanaderom. Kao i kad je jedini od sindikalnih čelnika odbio dati glas za zabranu okupljanja na Markovom trgu.

(Otvoreni radio, 21.4.2006 13:53:15) I današnji redovni tromjesečni sastanak premijera Ive Sanadera i čelnika šest sindikalnih središnjica obilježili su dogovori. Tako su sindikalci s Vladom dogovorili da će ministar gospodarstva Branko Vukelić sazvati radnu skupinu koja će predložiti mjere da rast cijena naftnih derivata ne bi utjecao na rast troškova života. Sanader je naglasio da će Vlada s pozornošću pratiti razvoj situacije na naftnom tržištu, te će zajedno sa socijalnim partnerima donijeti mjere s kojima će upoznati javnost kad za to dođe vrijeme. Vlada i sindikati dogovorili su putem raznih povjerenstva i skupina razmotriti mirovinsku i zdravstvenu reformu, rad trgovina nedjeljom, te izraditi strateški dokument za razvoj. Sve bi bilo idilično da se za riječ nije javio predsjednik NHS-a Krešimir Sever koji je ocijenio da sastanci Sanadera i sindikalaca uglavnom protječu u dogovorima da će se nešto tek dogovoriti, te da naprosto nema vremena za prave konkretne teme.

SANADER I SINDIKATI DOGOVORILI RADNU SKUPINU ZA MJERE ZBOG RASTA CIJENA NAFTNIH DERIVATA
ZAGREB, 21. travnja 2006. (Hina) - Premijer Ivo Sanader i čelnici šest sindikalnih središnjica dogovorili su se danas da će osnovati posebnu radnu skupinu koja će predložiti mjere za obuzdavanje mogućeg utjecaja rasta cijena naftnih derivata na porast životnih troškova.
Vlada će s posebnom pozornošću pratiti razvoj situacije na naftnom tržištu te će zajedno sa socijalnim partnerima donijeti mjere s kojima će upoznati javnost kada za to dođe vrijeme, rekao je Sanader novinarima nakon sastanka u Banskim dvorima.
Za izradu mjera zaduženo je Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva, u suradnji sa socijalnim partnerima.
Predsjednik Udruge radničkih sindikata Hrvatske Boris Kunst podsjetio je na sličan dogovor između Vlade i sindikata još u kolovozu 2005. godine, no nakon toga se nije učinilo ništa. Izrada takvih mjera je nužnost, upozorio je Kunst koji ipak pozdravlja dosadašnja Vladina rješenja na tom području.
Puno kritičniji bio je predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever koji kaže da sastanci Sanadera i sindikata uglavnom protječu "u dogovorima da će se nešto tek dogovoriti", no malo je konkretnih dogovora i rješenja.
Vlada i sindikati nisu razgovarali o slučaju Tvornice duhana Zagreb (TDZ), budući da današnji susret nije bio pravo mjesto za tu temu.
Predsjednik Hrvatske udruge sindikata Ozren Matijašević izrazio je zadovoljstvo jučerašnjom premijerovom izjavom o načinu rješavanja problema TDZ-a kojom se poziva Uprava Adris grupe da uloži dodatne napore i regulira odnose sa radnicima.
"Ta se izjava u potpunosti podudara sa zahtjevima radnika koji traže da pogon ostane u Zagrebu, ne nužno u Jagićevoj ulici, već možda u Resniku".
Matijašević napominje da to ne isključuje sindikalne zahtjeve za utvrđivanjem nezakonitosti u privatizaciji tvrtke te kaznene prijave koje su zbog toga podnijeli.
Na sastanku je dogovoreno da Vlada i socijalni partneri uoči prvog saborskog čitanja paketa zdravstvenih zakona još jednom razmotre sve zakone i strategiju razvoja zdravstva u koju bi se uključio i plan provedbe predviđenih ciljeva.
Prihvaćena je sindikalna inicijativa za pokretanjem nove mirovinske reforme te da se u postojeće povjerenstvo Vlade i umirovljenika uključe predstavnici sindikata i poslodavaca.
Zajednički rad dogovoren je i oko niza drugih pitanja poput Zakona o trgovini te Zakona o privatizaciji, kao i suradnja u privatizaciji više poduzeća.