Novosti

12. 06. 2020.

Sever o izbornim programima: Najave o 100 tisuća novh radnih mjesta - za koga?

AUTOR: N1

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever u N1 Studiju uživo komentirao je predizborne programe političkih stranaka te kako napreduju pregovori po pitanju Vladine mjere o skraćenom radnom vremenu.

Izborne programe, koje su predstavili HDZ i SDP, slaže se Sever, u velikom dijelu možemo nazvati popisom lijepih želja.

 

"To ne odstupa od onoga što se događalo i prije drugih izbora, nedostaje nam kvalitetan program gospodarskog razvitka za dulje razdoblje, oni stalno otkrivaju toplu vodu, to već građani znaju. Nikada nismo dočekali, kao što je Tony Blair imao, točke kontrole s rokovima kako bi se znalo što se napravilo".

 

Najave o otvaranju 100 tisuća novih radnih mjesta Sever komentira protupitanjem:

 

"Za koga ako građani, posebno mladi, više ne vide svoju budućnost ovdje? Sav rast koji se bilježio kada je riječ o broju zaposlenih bio je u turizmu i ugostiteljstvu, nešto u graditeljstvu, tražili su radnike niže kvalifikacije. Zabrinjavajuće je da nam raste broj nezaposlenih visoke spreme, a smanjuje se broj nezaposlenih niže kvalifikacije, restrukturiralo nam se gospodarstvo nadolje što rezultira malim plaćama, privremenim poslovima. Država potporama stvori uvjete, no čovjeku u banci kažu da su mu primanja preniska i nema stalan posao, pa ne može ni plaćati kredit".

 

Sever kaže, pregovori oko Vladinog prijedloga mjere o skrećenom radnom vremenu su u završnoj fazi.

 

"Očekujemo da bi mjera zaživjela idući tjedan. Tražili smo da zadržavanje radnika nakon prestanka korištenja mjere bude najmanje toliko koliko ju je poslodavac koristio, Ministarstvo rada smatra da bi to trebalo biti najkraće mjesec dana od prestanka dobivanja potpore, a mi smo predložili kompromis da se otkaz treba najaviti najkraće mjesec dana od prestana dobivanja potpore.

 

Uspjeli smo da se više ne gleda tko dobiva, radi li se o privatnoj ili državnoj tvrtki, no ostao je problem veličine poslodavca, smatramo da tu ima prostora jer su na udaru mali i mikro poduzetnici. Zbog zloupotreba Vladinih ranijih mjera, sada jasno stoji da onaj koji želi potporu mora imati redovito isplaćene prethodne plaće radnicima".

 

Što se rada nedjeljom tiče, Sever kaže da su sindikati za to da trgovine uopće ne trebaju raditi nedjeljom i blagdanom, a argument da bi trebale biti radne jer smo turistička zemlja po njemu ne stoji.

 

"Hoće li biti komproimisa s budućom Vladom, vidjet ćemo, 14 nedjelja je puno, ove četiri godine se nije puno napravilo. Naš stav nema veze s religijom nego svjetonazorom dolazi li prije čovjek ili novac".