Novosti

23. 12. 2014.

Sever: Poslodavci zloupotrebljavaju izmjene u sustavu poreza na dohodak

NEZASITNA I SRAMNA POHLEPA NEKIH POSLODAVACA

(Narod.hr) “U posljednja dva tjedna u Nezavisnim hrvatskim sindikatima primili smo više anonimnih telefonskih poziva uznemirenih i ljutih radnika vezanih uz izmjene sustava poreza na dohodak. Ove su izmjene, koje stupaju na snagu 1. siječnja sljedeće godine, najavljene kao način kojim će se svim radnicima, nekima manje, a nekima više, povećati neto plaća, a time i njihova kupovna moć pa će to rezultirati i povećanjem potrošnje. U isto su vrijeme lokalne zajednice krenule s najavom povećanja ili uvođenja prireza, poskupljenja komunalija, odustajanja od nekih lokalnih potpora i projekata, smanjenja plaća zaposlenima”, istaknuo je Krešimir Sever iz Nezavisnih hrvatskih sindikata rekavši kako su upozoravali na to još pri prvim najavama izmjena u sustavu poreza na dohodak.

 

“Upozoravali smo i na mogućnost zlouporaba od strane nekih poslodavaca. I upravo se to sada događa. Razočarani, uznemireni i bijesni radnici, koji su nam se u protekla dva tjedna obraćali telefonom krijući svoj identitet u strahu od otkaza ili druge moguće poslodavačke odmazde, upozoravali su na najavu izmjena ugovora o radu u kojima će im poslodavac, iako mu nisu nastupili neki poslovni problemi, bez obrazloženja smanjiti ugovoreni iznos bruto plaće na način da im u skladu s novim obračunom poreza na dohodak, počinjući od njihove neto plaće, izračunava novi, manji iznos bruto plaće”, pojasnio je dodavši kako na taj način radniku neto plaća neće biti umanjena, ali neće dobiti ni bilo kakvo najavljeno i očekivano povećanje te neto plaće.

 

“Naravno da će radnici, kako su nam rekli, tako ponuđenu izmjenu ugovora o radu u strahu potpisati. Boje nam se ostaviti svoje podatke, boje se prijaviti poslodavca ili barem navesti naziv tvrtke. Boje se, ali se nadaju i očekuju kako će neka kontrola, neki nadzor ‘uhvatiti’ u tom činu njihove poslodavce ili će ih javna objava te njihove namjere, neovisno o tome što im se ne otkriva identitet, možda obeshrabriti da to što najavljuju i učine. Ali za poslodavca koji se sroza tako nisko i izmijeni na opisani način radnikov ugovor o radu, kao što znate, nema predviđenih sankcija, osim ako bi to činio suprotno mogućem važećem kolektivnom ugovoru ili bez izmjena pravilnika o radu, odnosno ako bi ugovorenu radnikovu plaću svojevoljno mijenjao bez izmjene ugovora o radu”, pojasnio je istaknuvši kako bez obzira što se radi o gnjusnoj pohlepi takvih poslodavaca i što formalno ne krše zakon nudeći radnicima takve izmjene ugovora o radu, a koje će ovi u strahu potpisati, ipak je riječ o varanju. Ti poslodavci, bez obzira koliko će ih biti, kad umanje radnicima bruto plaću izravno će umanjiti i bruto II. te iste plaće pa će tako umanjiti državni prihod po osnovama doprinosa za obvezno zdravstveno osiguranje, za zdravstveno osiguranje za slučaj ozljede na radu i profesionalne bolesti te obvezno osiguranje u slučaju nezaposlenosti.

 

“To će ujedno povećati teret državnog proračuna. Radniku iz ‘njegovog’ bruta otet će dio sredstava iz mirovinskih doprinosa pri čemu će se radniku trajno umanjiti iznos za izračun osnovice za mirovinu. Za prvi stup vlada će to morati dodatno ‘krpati’ iz proračuna, a za drugi stup zakinut će biti ‘samo’ radnik jer država tu ništa ne treba ‘krpati'”, ocijenio je te dodao: “Zbog smanjenja bruto plaće smanjit će se i prihod lokalne zajednice od poreza na dohodak i pripadajućeg prireza, uz već ranije zakonom reguliran umanjeni prihod zbog promjena u sustavu poreza na dohodak. A ona će i to dodatno iskrcati na građane. Povrh toga, s obzirom da se tim radnicima neto plaća neće povećati niti za lipu, državni proračun će ostati uskraćen i za očekivano povećanje prihoda od povećane potrošnje, a gospodarstvo od najavljene makar male potrošačke „injekcije potpore“ povećanoj potrošnji.

 

“Tako će zbog nezasitne, sramne pohlepe nekih poslodavaca, koji se spuštaju toliko nisko da posežu ne samo za par stotina, nego čak i za nekoliko desetaka kuna svojih radnika, samo kako bi imali više, bivati ‘legalno pokradeni’ i radnici i država na nacionalnoj i lokalnoj razini. Takve poslodavce moralnost tog njihovog čina ne muči”, istaknuli su dodavši kako to što će pri tome ostati uskraćeni i država za dio doprinosa i očekivano povećanje prihoda od PDV-a zbog povećane potrošnje, i lokalne zajednice za dio poreza na dohodak i prireza, njih ne brine.

 

“Dapače, možda se neki od njih čak i javno promiču kao društveno odgovorni poslodavci. To je samo dno dna. Zbog svega toga ih treba prokazati, ne samo zbog nemoralnosti toga čina i ‘legalnog potkradanja’ i radnika i države, nego i zbog narušavanja ugleda svih onih poslodavaca koji su uredno primijenili zakon”, pojasnili su te dodali: “A u svemu će najviše uskraćen biti radnik i po osnovi smanjene uplate u mirovinske fondove (a time i umanjene buduće mirovine) i po osnovi neto plaće. A uz to, lokalna će mu zajednica umanjiti ili uskratiti neke potpore, odustati od nekih projekata, uvesti ili povećati prirez, poskupjeti komunalije”.

 

Naglasili su kako bi bilo dobro kad bi se radnici ohrabrili i sami prijavili takve konkretne poslodavce, a ako ne, “poštovana gospodo ministri, što možete i što ćete poduzeti po tom pitanju?”, upitao je Sever.

 

“Možda makar objavu neke vrste stupa srama iako je jasno da za poslodavce kojima moralnost tog njihovog čina nije upitna, takav stup srama vjerojatno ne bi značio ništa, osim ako bi pri tome oni pošteni s njima prestali poslovati, a građani od njih prestali kupovati. A možda će neke i sama objava u javnosti takvih namjera i mogući nadzor obeshrabriti da postupe u skladu s vlastitim najavama”, zaključio je Krešimir Sever iz Nezavisnih hrvatskih sindikata