Novosti

27. 05. 2020.

Sever za Direktno: Tko bude tjerao svoje radnike ovu nedjelju raditi, mora biti spreman na sudske tužbe

PREDSJEDNIK NEZAVISNIH SINDIKATA

Nacionalni stožer u utorak je odlučio ukinuti zabranu rada nedjeljom zbog povoljne epidemiološke situacije. Vikend koji je pred nama donosi Dan državnosti u subotu koji se ne radi, a većina trgovačih centara odlučila je iskoristiti pravo na radnu nedjelju. Koliko je to u skladu sa zakonom i kakva su prava radnika za portal Direktno komentirao je Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata.

 

(Direktno.hr) Zbog povoljne epidemiološke situacije Nacionalni stožeru utorak je donio odluku o ukidanju neradne nedjelje. Mladen Novosel, predsjednik SSSH je među prvima reagirao i ocijenio da bi se radom trgovina ove nedjelje prekršio Zakon o radu kojim je uređeno da se radniku minimalno tjedan unaprijed mora dati raspored prema kojem će raditi.

 

Drukčijeg stava je Denis Čupić, direktor trgovačkog centra Westgate, koji kaže da ne vidi prepreke da se već ovu nedjelju ne bi radilo, ako se postigne konsenzus između poslodavca i radnika.

 

Trenutnu situaciju za portal Direktno komentirao je Krešimir Sever koji se protivi radu trgovina nedjeljom.

 

"Mene za Čupića i Westgate ne čudi takav stav zato što on kroz politiku Westgatea nama pokušava nametnuti i sam rad trgovina nedjeljom radi toga što su oni na periferiji izgradili centar. Oni računaju upravo na kupce koji im dolaze vikendomjer kroz tjedan imaju slabiji promet za razliku od ovih centara koji su bliže gradu. Udrugim centrima ljudi i preko tjedna u popodnevnim ili večernjim satima dolaze u kupovinu. Tko je vlasnicima Westgatea kriv da su izradili taj centar na livadi toliko daleko od samoga grada", poručio je Sever.

 

"S obzirom na to da sada nije riječ o potresu, poplavi ni o čemu sličnom što bi se moglo nazvati prijekom potrebom za radom radnika, dakle, ne radi se ni o kakvim izvanrednim okolnostima. Dakle, iz Zakona o radu vrlo jasno proizlazi da u ovu nedjelju nitko u trgovini ne bi smio raditi", rekao je Sever

 

Dalje je nastavio.

 

"Što se tiče rada trgovina nedjeljom i blagdanima, postoji nešto što se zove Ugovor između Svete stolice i Republike Hrvatske u kojem je vrlo jasno da se nedjeljom i blagdanima u Hrvatskoju trgovinama ne radi. I u trenutku kad je Westgate na livadi krenuo graditi već je postojao ovaj međudržavni ugovor koji je definirao te odnose. Ako su htjeli tako graditi, moraju se nositi sa svim rizicima toga posla. Ne mogu sada kukati da su oni daleko i zbog toga pokušavati cijeloj zemlji nametnuti da se mora raditi nedjeljom zato što oni nemaju kupaca kroz tjedan. Postoji cijeli niz gradilišta bliže gradu koja su mogli iskoristiti pa onda ne bi imali taj problem. Ali Čupić ne može dati drukčije tumačenje jer 'tjera vodu na svoj mlin'", rekao je Sever.

 

 

Jasna pravila Zakona o radu

 

Radnici su prema dosadašnjim neradnim nedjeljama imali napravljen raspored i za ovaj tjedan koji će očito biti izmijenjen jer je većina trgovačkih centara odlučila u nedjelju ipak raditi.

 

"Činjenica je da Zakon o radu, članak 66. stavak 15. kaže: 'Poslodavac mora obavijestiti radnika o njegovu rasporedu ili promjeni njegova rasporeda radnog vremena najmanje tjedan dana unaprijed, osim u slučaju prijeke potrebe za radom radnika'.

S obzirom na to da sada nije riječ o potresu, poplavi ni o čemu sličnom što bi se moglo nazvati prijekom potrebom za radom radnika, dakle, ne radi se ni o kakvim izvanrednim okolnostima. Dakle, iz Zakona o radu vrlo jasno proizlazi da u ovu nedjelju nitko u trgovini ne bi smio raditi. Osim onih trgovina koje su npr. obiteljske trgovine, trgovine na benzinskim postajama i sl.", pojasnio je.

 

Dodao je kako se trenutna situacija ne može nazvati izvanrednom okolnošću.

 

"Zakon je tu jasan i tko god od trgovaca bude tjerao svoje radnike na taj dan raditi mora biti spreman izložiti se tužbama, čak i ako ga neće osobno tužiti njegovi radnici, možemo tužiti i mi sa strane i prijaviti ga Inspektoratu jer je postupio suprotno onome što je Zakon o radu naložio.

 

Radnici su ovu nedjelju prema planu bili slobodni i poslodavci su ih bili dužni izvijestiti o promjeni rasporeda najmanje tjedan dana ranije, a s obzirom na to da je odluka Stožera od utorka, ova nedjelja prema Zakonu o radu nikako ne bi smjela biti radna" objasnio je.

 

Upozorio je na činjenicu da pojedini poslodavci iskorištavaju situaciju u Hrvatskoj, a u matičnim zemljama rade drukčije.

 

"Problem je što u ovoj zemlji poslodavci misle da mogu raditi što hoće. Dobar dio njih u svojim matičnim zemljama ne radi nedjelje i blagdane, a kod nas radejer oni ovu zemlju doživljavaju kao svoju koloniju u koju su došli vidjeti koliko više mogu izvući zlata od domorodaca. Ti isti poslodavci su kad smo imali i ranije zakonska rješenja protiv rada trgovina nedjeljom dizali tužbe, a istovremeno u svojim zemljama ne rade i ne bi im palo na pamet tako nešto".

 

 

Je li moguć val otkaza u trgovinama ako se uvede neradna nedjelja?

 

Na pitanje može li neradna nedjelja, kako neki tvrde, prouzrokovati val otkaza u trgovinama, Sever je rekao kako se to ne može dogoditi.

 

"Ma niti govora, to je isto jedan bezobrazluk koji proizlazi iz dijela određenih poslodavaca jer smo u minulim mjesecima prije korona krize mogli vidjeti na blagajnama i drugim poslovima u trgovinama u velikom broju studente,a unešto manjem iumirovljenike. Zato što plaće i uvjeti rada koji se nude u tim sustavima uzrokuju nedostatak radnika,uz čast nekim izuzecima koje uvijek moramo spomenuti", rekao je predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata.

 

Skrenuo je pažnju na zapošljavanje studenata i umirovljenika u nedostatku radne snage i na loše uvjete u trgovini.

 

"Cijeli niz blagdana i nedjelja se radi bez odmora, odrađuju seinventure koje nisu u radnom vremenu, radnici dolaze ranije radi slaganja polica itd. i to su razlozizašto poslodavci nisu imali radne snage u dovoljnoj mjeri. Pa nisu oni zapošljavali studente zato što ih vole ili umirovljenike zato što su osjetljivi na činjenicu da umirovljenici imaju male mirovine pa su pokazali društvenu osjetljivost zapošljavanjem tih dviju skupina. Zaposlili su ih zato što nisu imali radnika.

 

Prema tome, jasno je da bi u uvjetima nedostatka radnika, čak i ako se nedjelja neće raditi, mogli raditi normalno imožda još radnika i zaposliti, a ne otpuštati".

 

"Iz Zakona jasno proizlazi da ova nedjelja nikako ne bi smjela biti radna i ne može se nitko od tih poslodavaca pozivati na krizuizazvanukorona virusom, jer to ne može poslužiti kao opravdanje izvanrednoj okolnosti po kojoj bi onda radnici morali biti 'natjerani' raditi ranije od onog zakonom uređenog minimalnog roka kojim ih poslodavac mora izvijestiti o radnom vremenu.

 

Izvanredna okolnost je bila kad se bolest dogodila i kad je trebalo zaključati gospodarstvo da se zapriječi širenje bolesti. Ono što moraju vrlo jasno znati svi poslodavci, neovisno jesu li to strani ili domaći lanci da moraju poštivati čovjeka koji za njih radi, da moraju poštivati zemlju u kojoj rade, a samim tim i njezino zakonodavstvo", zaključio je Sever razgovor za Direktno.