Novosti

10. 04. 2020.

Sever za RTL o rezanju plaća u javnom sektoru: 'Niti smo dali privolu oko toga, niti smo mogli dati'

SASTANAK U BANSKIM DVORIMA

'Teško je uprijeti prstom kome bi se i koliko trebalo uzeti', kazao je Sever našoj reporterki Damiri Gregoret

(RTL.HR) Vlada steže remen. Po nalogu premijera i ministra financija, ministarstva su morala rezati kako bi se novac unutar proračuna pronašao za zdravstvo i gospodarstvo koje je dobro načeo virus KOVID-19.

 

90 posto ušteđenog uložit će se u čuvanje radnih mjesta. Istodobno, iz proračuna će Hrvatska 43 milijuna kuna donirati Bosni i Hercegovini.

 

Više od 3 sata intenzivno se radilo i na nepopularnim mjerama. U Banskim dvorima premijer je sazvao članove Gospodarsko-socijalnog vijeća. Sindikati i poslodavci - na potpuno su suprotnim stranama - a prema izjavama prije sastanka sindikati ne žele popustiti.

 

 

Sever: 'Prostora za rezove ne vidimo'

 

Sve to prati reporterka RTL-a Damira Gregoret koja je u RTL-u Danas razgovarala s predsjednik Nezavisnog hrvatskog sindikata Krešimirom Severom.

 

Na pitanje je li na sastanku bilo rezanje plaća u javnom sektoru, Sever je rekao:

 

"Oko plaća se nije ništa izravno govorilo. Nitko ništa od nas nije konkretno tražio. Njihova želja je bila otvoriti razgovore o trenutnoj situaciji. svemu. Niti smo dali privolu oko toga, niti smo mogli dati", jasno će Sever,

A na pitanje da li se ta mjera, dakle rezanje plaća u javnom sektoru, ipak očekuje, Sever kaže:

 

"Teško je reći do koje mjere i gdje ima prostora za solidarnost. Puno ljudi je angažirano na poslovima oko ove situacije s koronavirusom. Na kome bi se to slomilo mi ne znamo. Teško je uprijeti prstom kome bi se i koliko trebalo uzeti", jasno će i dodao:

 

"Prostora za rezove ne vidimo niti nam je netko to pokazao. Govorili smo o projekcijama proračuna. Iz projekcija se može isčitati da je stanje teško. U ovom trenutku ne treba biti ništa na stolu, ali jednako tako, sutra može biti sve na stolu", poručio je Krešimir Sever u razgovoru za RTL.