Novosti

17. 04. 2020.

Sindikalist Sever: 'Nemamo se mi čega odreći u javnom sektoru'

'Ni jedna zemlja nije najavila rezove u javnom sektoru', tvrdi predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata

(VEČERNJI LIST) Vlada najavljuje uštede na svim razinama pa i rezove u javnom sektoru, a predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever za Dnevnik Nove TV kaže da neće pristati ni na kakve rezove u javnom sektoru.

 

"Nemamo što razmisliti, što smo rekli - stoji. Nije došlo vrijeme da se treba odricati u javnom sektoru, ako bi se i njih rezalo, što bi ostalo? A kome bi se to trebalo rezati? Medicinarima, učiteljima, policajcima...?", kaže Sever i ističe kako se ne žele odreći apsolutno ničega, ni božićnica ni rasta osnovice od 6 posto godišnje.

 

"Ne daj bože da potraje, onda je sve moguće, a ne zato što smo nesolidarni prema privatnom sektoru, nego zato što to vrijeme još nije došlo. Ni jedna zemlja nije najavila rezove u javnom sektoru", kaže Sever.

 

Nepokolebljiv je u tvrdnji danikad nije vrijemeza rezove u javnom sektoru, osim ako je kriza toliko duboka da nema sredstava za plaćanje tih obaveza, "ali i onda treba paziti da se ne reže jednako onima sa slabijim primanjima i s višim primanjima".

 

"Dok iz helikoptera bacaju novce velikim sustavima privatnika koji ne žele sa svoje hrpe platiti radnike nego uzimaju od države, a isplaćuju dividende. Oni koji otpuštaju radnike, a imaju sredstva, nek im se zaustavi isplata dividende", predlaže sindikalist.

 

Puno se govori o tome da neki poslodavci uzimaju radnicima dio novca koji je Vlada izdvojila kao pomoć za isplatu njihovih plaća, no Sever tvrdi kako ne zna za neki konkretan slučaj.

 

"Svi i se boje i ne žele imenovati. Kao da vidimo nekoga tko pljačka pa oni kažu uzmite njegov OIB pa ćemo reagirati", rekao je i dodao kako je čuo da ima poduzetnika koji pozivaju dužnike da im ne uplaćuju novac na račun, nego da pričekaju, neki pak otvaraju j.d.o.o. i prebacuju poslovanje.