Novosti

11. 04. 2006.

Sindikalna peticija usporila zdravstvenu reformu

SABORSKI KLUBOVI ZASTUPNIKA, OSIM HDZ-a, UVAŽILI NESLAGANJE 330 TISUĆA GRAĐANA S VLADINIM PRIJEDLOZIMA
Akcija četiriju sindikata pridonijela je da Sabor zakonski paket o strategiji razvoja zdravstva do 2011. godine razmatra u prethodnoj raspravi, a ne prvom čitanju, kako je predložila Vlada i što je jedino podržao HDZ
(GLAS ISTRE) ZAGREB - Čelnici četiriju sindikata, koji su prikupili više od 330 tisuća potpisa protiv reforme zdravstva, kojom bi se izgubila socijalna pravednost sustava, predali su jučer predsjedniku Sabora Vladimiru Šeksu peticiju, tražeći da se iz procedure povuče reformski paket zakona i strategija razvoja zdravstva do 2011. godine.
Reforma zdravstva, kojom se prema zakonskim prijedlozima ništa ne mijenja, prema Vladinim planovima treba startati s prvim danom lipnja. No, iako zakonski paket ne donosi neke velike novosti, sindikati upozoravaju da se zamka krije u cijelom nizu podzakonskih akata koji će se donijeti naknadno i koji će zapravo definirati reformu.
Čelnici Saveza samostalnih sindikata Hrvatske, Nezavisnih hrvatskih sindikata, Hrvatske udruge sindikata i Sindikata usluga Uni-Cro Šeksu su donijeli kartonske kutije s ukupno 333.768 potpisa građana koji traže socijalno pravednu reformu zdravstvenog sustava, ali i novu mirovinsku reformu.

Uspješna akcija
Ova peticija jedna je od tri najuspješnije pokrenute u javnosti u posljednjih desetak godina. Dvadesetak tisuća potpisa više, prije tri godine, sakupljeno je u zajedničkoj peticiji crkvenih institucija i Sindikata trgovine Hrvatske za zatvaranje trgovina nedjeljom. S druge strane, Središnji stožer za obranu digniteta Domovinskog rata uspio je prikupiti nešto više od 400 tisuća potpisa za promjenu ustavnog zakona za suradnju s Haagom.
Sindikalna peticija protiv zdravstvene reforme tako je, za hrvatske uvjete, uspješno izvedena akcija koja je vjerojatno i pridonijela da saborski klubovi zastupnika zakonski paket razmatraju u prethodnoj raspravi, a ne u prvom čitanju, kako je predložila Vlada i što je jedino podržao HDZ. Osim sindikata, predloženoj reformi protivi se i Hrvatska liječnička komora, ali i udruga pacijenata.
Sindikati tvrde da su Strategija razvoja zdravstva kao i prateći zakonski paket usmjereni ponajprije na smanjivanje prava osiguranika i štednju novca na njihov račun. Protive se smanjenju udjela javne potrošnje za zdravstvo na račun privatne potrošnje, sve dok u Hrvatskoj ima 314.000 nezaposlenih, 19 posto građana je ugroženo siromaštvom, a prosječna je plaća tek 4.500 kuna.
Četiri sindikalne središnjice s uručivanjem peticije predsjedniku Sabora ne okončavaju svoje akcije. Tako će se danas u Zagrebu, a potom i u drugim gradovima, održati javne tribine na glavnim trgovima na kojima će sindikalni predstavnici građanima objašnjavati zbog čega se protive zdravstvenoj reformi.
Gabrijela GALIĆ