Novosti

02. 10. 2019.

Sindikat: Omogućiti najmanju plaću u državnoj službi od 3750 kuna

(Hina) Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika Hrvatske od Vlade traži povrat koeficijenata složenosti poslova u državnoj službi na razinu iz veljače 2013. godine te da osnovicom za izračun plaće omogući najmanju plaću u državnoj službi od 3750 kuna bruto, priopćili su u utorak iz sindikata.

 

Sindikat podsjeća da je Vlada Zorana Milanovića njihove koeficijente smanjila za tri posto opravdavši to potrebom da se u uvjetima gospodarske i financijske krize smanjenjem troškova rada očuva što veći broj radnih mjesta u državnim službama.

 

"Budući da Hrvatska zadnjih godina bilježi gospodarski rast logično se nameće pitanje ukidanja te mjere fiskalne štednje, kako se posezanja u plaće zaposlenih u državnoj službi u vrijeme krize ne bi pretvorila u trajno stanje", poručuje sindikat.

 

Također, s obzirom da je 2013. najniža plaća službenika bila 3167,48 kuna bruto, odnosno 353,48 kuna više od iznosa tadašnje minimalne plaće, sindikat smatra da treba odgovarajućim povećanjem osnovice osigurati da se najmanja plaća u državnoj službi dovede barem na razinu minimalne plaće od 3750 kuna bruto, jer je danas, u vrijeme gospodarskog rasta, za oko 300 kuna manja od minimalne.

 

Stoga, sindikat od Vlade traži da se osnovica za izračun plaće u državnoj službi utvrdi u visini koja pomnožena s najnižim koeficijentom složenosti poslova osigurava minimalnu plaću od 3750 kuna bruto.

 

Promjenu traže uoči početka pregovora o dodatku Kolektivnom ugovoru za državne službenike i namještenike.