Novosti

11. 10. 2006.

SINDIKATI DRŽAVNIH SLUŽBI UVJETUJU PREGOVORE O OSNOVICI DONOŠENJEM ZAKONA O PLAĆAMA

Pregovarački odbor Sindikata državnih službi

ZAGREB, 11. listopada 2006. (Hina) - Predstavnici pet sindikata državnih službi počeli su danas u Banskim dvorima pregovore s Vladom o plaćama i drugim materijalnim pravima zaposlenika, ali su izjašnjavanje o ponuđenom povećanju osnovice plaće od pet posto uvjetovali izradom Zakona o plaćama državnih službenika i namještenika.
"S Vladom smo danas potpisali protokol o pregovaranju i utvrdili teme pregovora, ali se o visini osnovice ne želimo izjašnjavati već tražimo hitnu izradu Zakona o plaćama državnih službenika i namještenika, koji će biti temelj za bilo kakve pregovore i licitiranje oko osnovice", izjavio je Hini voditelj Pregovaračkog odbora sindikata državnih službi Ivica Ihas.

Sindikati traže sudjelovanje u izradi Zakona o plaćama te njegovo donošenje prije izglasavanja državnog proračuna za iduću godinu.
Sindikalci su predložili da u 2007. visina regresa bude 2.000 kuna, te isto toliko božićnica i osnovica za jubilarnu nagradu, a dar za djecu bio bi 800 kuna, no Vlada se o tome danas nije očitovala.
Umjesto prijedloga da se ponovno uvede dodatak na topli obrok, koji su ranije najavljivali, sindikati su na dnevni red uvrstili stambeno zbrinjavanje državnih službenika, sukladno Kolektivnom ugovoru.
Danas je dogovoreno da će se povjerenstvo sastavljeno od osam predstavnika državnih tijela i šest sindikata državnih službi, čija je zadaća izrada Zakona o plaćama državnih službenika, sastati idućeg ponedjeljka.
Ihas je jučer uputio prosvjed Vladi zbog odugovlačenja Središnjeg državnog ureda za upravu s izradom Zakona o plaćama, te stoga što je povjerenstvo, osnovano još u veljači kako bi izradilo zakon do kraja lipnja, dosad sazvano tri puta, a sindikalcima još uvijek nije predstavljen ni grubi nacrt budućeg zakonskog prijedloga, niti im je omogućeno sudjelovanje u njegovoj izradi.