Novosti

12. 10. 2006.

Sindikati mjesecima ne prate pregovore s EU

JOŠ NEMA DOGOVORA ZA SUDJELOVANJE U NACIONALNOM ODBORU
Službeno sindikate još uvijek predstavlja Vesna Dejanović, bivša predsjednica SSSH, a novi dogovor se ne uspijeva postići
ZAGREB – Već mjesecima sindikati ne sudjeluju u radu Nacionalnog odbora za praćenje pregovora Hrvatske s Europskom unijom, jedinog tijela preko kojega mogu barem dijelom nadzirati što se i kako radi u pregovorima. Razlog za to je što, unatoč višekratnim pokušajima, sindikalne središnjice – kao u mnogim drugim pitanjima dosad – pokazuju intertnost pa se još uvijek nisu uspjele dogovoriti tko ih točno treba predstavljati u Nacionalnom odboru.
Službeno, u ime sindikata na sastancima odbora trebala bi sjediti Vesna Dejanović, bivša predsjednica Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH), a sada glavna tajnica Glasa HR.

– Formalno sam još članica, ali stvarno ne. Duži niz mjeseci nisam pozivana na sjednice odbora, ali ne znam koji je razlog tome, kazala nam je jučer Dejanović koja je objašnjenje potražila u tajništvu Nacionalnog odbora, ali ga, tvrdi, zasad nije dobila.

Koordinacija gubi smisao
Sindikalni čelnici, na upit tko sindikate predstavlja u Nacionalnom odboru, slažu se da je to još uvijek Vesna Dejanović, iako se već mjesecima govori o njenom opozivu i izboru novog sindikalnog predstavnika. Svjesni su da su sami sebe doveli u nezavidan položaj jer ih nema tko izravno informirati o stanju pregovora s EU o kojem se razgovara na Nacionalnom odboru.
– Na međusindikalnoj koordinaciji u nekoliko smo navrata inicirali pitanje izbora sindikalnog predstavnika u odboru, ali se našu inicijativu prešutno zaobilazilo, tvrdi Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata. I Ozren Matijašević, predsjednik Hrvatske udruge sindikata, potvrđuje da se razgovaralo o nasljedniku Vesne Dejanović. »Nismo se mogli dogovoriti i zbog toga trpimo samo štetu«, kaže šef HUS-a, dodajući kako njegova središnjica razmišlja da više ne sudjeluje u radu međusindikalne koordinacije ukoliko se predstavnici svih središnjica ne dogovore koji je stvarni smisao postojanja te koordinacije.

Prozivanje SSSH
Sindikalni krugovi za nastalu situaciju dijelom prozivaju i SSSH zbog njegova stava da im pripada pravo da oni predstavljaju sindikalnu scenu na takvim dužnostima. Čelnica SSSH Ana Knežević tvrdi kako bi Savezu trebalo pripasti mjesto u Nacionalnom odboru jer su jedina središnjica u Hrvatskoj koja je članica Europske konfederacije sindikata i imaju osobu zaduženu upravo za europske integracije. Knežević ističe da je SSSH, nakon smjene Vesne Dejanović s čelne pozicije te središnjice, obavijestio Nacionalni odbor da žele da SSSH-ov predstavnik naslijedi mjesto u odboru. No, s obzirom da to pitanje trebaju riješiti zajednički svi sindikati, inicijativa nije prihvaćena.
– Danas imamo međusindikalnu koordinaciju. Ako se ponovno ne uspijemo dogovoriti, delegirat ćemo sami sebe u Nacionalni odbor, zaključila je Knežević. G. GALIĆ, I. FRLAN