Novosti

07. 04. 2006.

SINDIKATI PRIKUPILI VIŠE OD 300.000 POTPISA PROTIV PREDLOŽENE REFORME ZDRAVSTVA

ZAGREB, 7. travnja 2006. (Hina) - Četiri sindikalne središnjice u proteklih su mjesec dana prikupile više od 300.000 potpisa na peticiju kojom se protive predloženoj zdravstvenoj reformi i traže novu zdravstvenu i mirovinsku reformu, potvrđeno je iz sindikalnih izvora.
Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH), Nezavisni hrvatski sindikati (NHS), Hrvatska udruga sindikata (HUS) i Sindikat usluga UNI-CRO smatraju da predložena zdravstvena reforma ne jamči jednako zdravlje svima, a mirovinska reforma je rezultirala sve nižim mirovinama.
Sindikalni čelnici u ponedjeljak će pred Hrvatskim saborom dijeliti letke u kojima pozivaju zastupnike da odbiju raspravu o Vladinim prijedlozima Nacionalne strategije zdravstva 2006. - 2011. i paketu zdravstvenih zakona.
Sindikalci ističu kako ti prijedlozi nisu usuglašeni sa sindikatima, te da će omogućiti veća prava na zdravstvenu zaštitu onima koji to mogu kupiti.
Vladin model je u interesu privatnog zdravstva, pogotovo farmaceutskih kuća i osiguravajućih društava, a za većinu korisnika znači sniženje razine zdravstvenih usluga.
Prije promjene zakona kojima se sužavaju prava osiguranika nužno je urediti sustav - uvesti kategorizaciju bolnica i sustav praćenja učinkovitosti zdravstvenih ustanova, elektroničku zdravstvenu karticu pacijenta itd.
Osim toga, ponuđena strategija predviđa smanjenje udjela javne potrošnje za zdravstvo na račun privatne potrošnje, što sindikati ocjenjuju neprimjerenim sve dok je stopa nezaposlenosti u Hrvatskoj među najvišima u Europi, a radničke plaće i mirovine na sadašnjoj razini.
Prijedlozi strategije i paketa zakona u ponedjeljak idu u prvo čitanje u Saboru, no premijer Ivo Sanader i ministra zdravstva Neven Ljubičić obećali su sindikalcima da će ići i u drugo čitanje, kako bi se u međuvremenu obavila kvalitetna rasprava o ponuđenim rješenjima.
Sindikati su peticijom zatražili i novu mirovinsku reformu upozorivši da sadašnji sustav proizvodi bijedu radnika nakon 35 ili 40 godina staža, a prosječna starosna mirovina lani je iznosila svega 1.240 kuna.
Traže ukidanje povlaštenih mirovina zastupnicima i dužnosnicima, izjednačavanja mirovina "starih" i "novih" umirovljenika, povećanje mirovina povećanjem aktualne vrijednosti mirovine, te određivanje najniže mirovine za 30 godina staža na najmanje 40 posto prosječne plaće.