Novosti

23. 08. 2014.

Sindikati se vraćaju u GSV?

RATNE SJEKIRE ZAKOPANE: SOCIJALNI DIJALOG NASTAVLJA SE NA JESEN

Čelnik SSSH kaže da nema mjesta optimiznu, ali očekuje puno bolji dijalog u predizbornoj godini, pa »nema razloga da ne nastavimo tripartitni dijalog«

(NOVI LIST) ZAGREB»Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić pozvao je sindikalne centrale da se vrate u Gospodarsko-socijalno vijeće (GSV) i nastave dijalog s Vladom i poslodavcima. Sindikati su ministru na poziv trebali odgovoriti do idućeg tjedna, ali taj je rok prolongiran do iza 11. rujna s obzirom da dio sindikalnih centrala eventualnu odluku o povratku u GSV treba donijeti na svojim glavnim tijelima.

 

No, sudeći prema razmišljanjima većine sindikata dijalog na tripartitnoj razini nastavit će se nakon prekida od nepunih godinu dana.

Sindikati su iz GSV-a istupili u studenom prošle godine zbog Zakona o radu, odnosno lošeg socijalnog dijaloga. Kako je Zakon o radu donešen, i već je stupio na snagu, u resornom ministarstvu smatraju da prepreka za nastavak rada GSV-a više nema te da bi to tijelo trebalo početi ponovo funkcionirati.

– Otvoreni smo i za razgovor o promjeni načina rada GSV-a – poručuje Mirando Mrsić, ministar rada i mirovinskog sustava prije svega sindikatima, jer što se poslodavaca tiče zapreke za nastavak rada GSV-a nema. Promjena načina rada GSV-a podrazumijevala bi nešto što je svojedobno bilo pravilo – da se zakonski prijedlozi na to tripartnom tijelu rasprave prije no što ih Vlada uputi u saborsku proceduru. Resorni ministar poručuje kako je proračun za iduću godinu, tema koju na GSV-u treba otvoriti prije no što ode u Sabor.

– Ne nalazimo razloge za povratak u GSV, ne vidimo da se stanje promijenilo i da je vrijedno vratiti se – kazao nam je Krešimir Sever, predsjednik NHS-a ističući kako je to stav Izvršnog odbora te centrale koji se jučer sastao. No, NHS će odluku donijeti sredinom rujna, nakon razgovora s ostalim sindikalnim centralama.

Za SSSH bi sastanak 1. rujna trebao biti ključan za donošenje odluke o mogućem povratku u GSV koja će uslijediti 11. rujna na Predsjedništvu. No, iz riječi Mladena Novosela, predsjednika SSSH proizlazi da je on sklon povratku u GSV.

– Nema tu optimističnih očekivanja i ne mislim da će se bilo što promijeniti – veli Novosel. Dodaje, međutim, da u iz iskustva s prethodnim vladama očekuje puno bolji dijalog u predizbornoj godini, pa »nema razloga da ne nastavimo tripartitni dijalog«.

 

Gabrijela GALIĆ