Novosti

22. 11. 2006.

SINDIKATI ZDRAVSTVA, SOCIJALNE SKRBI I KULTURE SUTRA POTPISUJU S VLADOM SPORAZUM O PLAĆAMA

ZAGREB, 22. studenog 2006. (Hina) - Sindikati zdravstva, socijalne skrbi i kulture sutra će s Vladom potpisati sporazum po kojem će im osnovica za plaće u iduće tri godine rasti za šest posto godišnje, najavio je danas Sindikat zaposlenika u djelatnosti socijalne skrbi.
Prema tom sporazumu, koji su u utorak potpisali i sindikati državnih službi, plaće će u trogodišnjem razdoblju kumulativno porasti preko 19 posto.
Također je ugovoreno da će se obavezno pregovarati o rastu osnovice ako u međuvremenu dođe do većeg rasta inflacije ili BDP-a.
Osim toga, Vlada i sindikati će najkasnije do 31. siječnja 2007. započeti s izradom novog Zakona o plaćama u javnim službama.

"Nama je taj sporazum prihvatljiv jer zaustavlja zaostajanje plaća u sustavu socijalne skrbi", izjavila je Hini predsjednica Sindikata zaposlenika u djelatnosti socijalne skrbi Jadranka Ivezić.
Time su otklonjeni razlozi za jednosatni štrajk upozorenja koji je bio za sutra najavljen u ustanovama socijalne skrbi.
Vladinu ponudu i dalje odbijaju sindikati obrazovanja koji drže da bi time samo konzervirali svoje sadašnje 20-postotno zaostajanje za plaćama u privredi.
Zbog toga oni nastavljaju štrajk koji je počeo danas u srednjim školama, a sutra će se priključiti osnovne škole.
Sporazum Vlade i sindikata zdravstva, socijalne skrbi i kulture trebao bi biti potpisan sutra u 11 sati u Banskim dvorima.