Novosti

21. 03. 2015.

Što smo obećali Bruxellesu: rezat će se subvencije, plaće i porezne olakšice

PAKET MJERA

(SLOBODNA DALMACIJA) Vlada će od EK tražiti da Hrvatska ima iste uvjete pregovora kao i velike države, poput Francuske.

Paket reformi koji će Vlada uputiti Europskoj komisiji kako bi se izbjegle “sankcije” u okviru Procedure prekomjernog deficita i Prekomjernih makroekonomskih neravnoteža najviše će se odnositi na racionalizaciju zdravstvenog sektora, zatim subvencija, plaća, poreznih olakšica, javnih poduzeća i komunalnih tvrtki.

 

Kako nam je rečeno, tek se trebaju donijeti konačne odluke za koje konkretne mjere će se Vlada odlučiti, ali je jasno kako se neće prihvatiti sve mjere koje je predložilo pet stručnih povjerenstava na temu ušteda u rashodima državnog proračuna.

 

Vodit će se, pri tom, računa da predložene mjere Europskoj komisiji budu dovoljno uvjerljive da pokažu kako Hrvatska namjerava zauzdati proračunski deficit i rast javnog duga, ali da se istodobno ne provode drastične mjere u izbornoj godini.

 

 

Ipak, procjenjuje se da će Hrvatska uspjeti smanjiti deficit države ispod 5,5 posto BDP-a, koliko je glasila zadnja zloguka procjena Europske komisije, odnosno da će uspjeti postići manjak od nešto malo ispod pet posto BDP-a. To bi značilo da Hrvatska mora kombinirano uštediti ili povećati prihode za oko 1,7 milijardi kuna.

 

Ali, tek treba pričekati da se vidi koji će točno biti zahtjev EK kada je u pitanju granica deficita kojeg Hrvatska u 2015. treba dostići, a može se doznati kako će Vlada od EK tražiti da naša zemlja ima iste uvjete pregovora kao i velike države, poput Francuske.

 

Na tome će Vlada posebno inzistirati, jer je od Hrvatske teško Očekivati veće rezove u izbornoj godini, tako da će vjerojatno i sve mjere koje se odnose na plaće, subvencije i smanjivanje poreznih olakšica biti programirane na ispunjavanje tijekom nekoliko godina.

 

Inače, osim nastavka restrukturiranja javnih poduzeća, Vlada će, temeljem preporuka EK, predložiti i veće učešće izvršne vlasti u restrukturiranju lokalnih komunalnih tvrtki. No, u tom smislu se tek treba pronaći model putem kojem državna vlast može koordinirati i upravljati projektom restrukturiranja lokalnih komunalnih tvrtki, poput vodovodnih kompanija, a potražiti će se savjeti i od Ekonomskog instituta i Instituta za javne financije.