Novosti

14. 09. 2021.

Sud u Amsterdamu presudio u korist platformskih radnika

ETUC /NHS - Europski su sindikati danas osigurali treću veliku pobjedu ove godine protiv Uberovog iskorištavanja vozača te su tako ukazali na nužnost reakcije EU-a kako bi se zaustavilo skandalozno lažno samozapošljavanje od strane tvrtki platformi.

U slučaju koji je pokrenula nizozemska sindikalna središnjica FNV u ime vozača Ubera, Sud u Amsterdamu donio je odluku da "pravni odnos između Ubera i njihovih vozača ima sve karakteristike ugovora o radu".

 

Ova presuda u Nizozemskoj samo je jedna u nizu pobjeda sindikata protiv Ubera jer su po istom pitanju jednako odlučili sudovi u Belgiji i Velikoj Britaniji, kao i protiv Deliverooa i Glova u Španjolskoj i Italiji. Inače, u srijedu ističe rok za drugu fazu savjetovanja Europske komisije o tome kako poboljšati radne uvjete ljudi koji rade putem digitalnih platformi.

 

Europska konfederacija sindikata (ETUC) u svojemu očitovanju u drugoj fazi savjetovanja traži Direktivu koja:

 

  • osigurava pretpostavku radnog odnosa na svim digitalnim platformama za rad
  • zahtijeva da se teret dokazivanja radnog statusa prebaci sa radnika na poslodavca
  • ne uključuje stvaranje treće kategorije radnika – negdje između zaposlenih i samozaposlenih, a za što lobiraju Uber i druge tvrtke

 

“Današnja presuda posljednja je u dugom nizu pravnih poraza za eksploatacijsku praksu zapošljavanja platformskih tvrtki. Nacionalni sudovi i vlade stalno pokazuju kako platformske tvrtke izbjegavaju poštivati prava radnika na odgovarajuću plaću i radne uvjete. Ovo jasno pokazuje kako su nam potrebne akcije na europskoj razini za okončanje prakse lažnog samozapošljavanja u svim državama članicama.

 

Komisija mora odbaciti lobiranje platformskih tvrtki koje pokušavaju spasiti slomljeni poslovni model i osigurati da svi radnici imaju svoja temeljna prava na pravednu plaću i radne uvjete.

 

Budući da svaka digitalna platforma za rad je ili može postati poslodavac, pretpostavka radnog odnosa i preokretanje tereta dokazivanja jedini su alati koji mogu zaštititi radnike koji su pogrešno klasificirani kao samozaposleni s jedne strane i s druge strane istinske samozaposlene radnike od neočekivanih promjena radnih uvjeta,“ izjavio je Ludovic Voet, konfederalni tajnik ETUC-a.

 

Bilješke

 

Očitovanje ETUC-a na drugu fazu konzultacije Europske komisije: https://www.etuc.org/en/document/etuc-reply-second-phase-consultation-social-partners-under-article-154-tfeu-possible

 

Priopćenje FNV-a: https://www.fnv.nl/nieuwsbericht/sectornieuws/taxi/2021/09/uitspraak-in-uber-zaak-grote-overwinning-voor-chau

 

Presuda suda u Amsterdamu: https://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:RBAMS:2021:5029