Novosti

06. 11. 2006.

TI: KORUPCIJA JE U HRVATSKOJ PROBLEM, ALI ZAUSTAVIO SE NEGATIVAN TREND

ZAGREB, 6. studenog 2006. (Hina) - Loša je vijest za Hrvatsku što je korupcija u njoj problem i prepreka gospodarskom i društvenom razvitku, ali dobra je što je zaustavila negativni trend i zadržala lanjski indeks percepcije korupcije, rekao je u ponedjeljak u Zagrebu predsjednik hrvatske podružnice nevladine udruge koja je izdala godišnji indeks percepcije korumpiranosti.
"Hrvatska je s ocjenom 3,4 na Indeksu percepcije korupcije Transparency Internationala za 2006. zabilježila istu ocjenu kao i lani", rekao je Zorislav Antun Petrović, predsjednik Transparency Internationala Hrvatska.
Prema njegovim riječima, korumpiranost se ocjenjuje ocjenama od 1, što je najlošija, do najviše ocjene 10, a 5 bi bila "prolazna ocjena koja znači da korupcija ne nagriza temelje društva". Kao 69. od 163 ocijenjene zemlje, Hrvatska je "među srednje dobrim ponavljačima", rekao je.

Od 2001. sve "usporedive zemlje, Slovenija, Češka, Mađarska, Srbija, Crna Gora i Makedonija napredovale su, a mi smo tonuli", rekao je Petrović koji je naglasio kako indeks "nije egzaktan alat za mjerenje korupcije, ali boljega nema".
Hrvatska je i lani ocijenjena s 3,4 i to je bio nastavak negativnoga trenda što je počeo 2001. Lani je dijelila 70. mjesto s Burkinom Faso, Egiptom, Sirijom, Lesotom, Poljskom i Saudijskom Arabijom.
Lani je ista kao Hrvatska bila Poljska, ali ona je ove godine dobila ocjenu 3,7. "Nijedna zemlja Europske unije nema tako lošu ocjenu", rekao je Petrović.
Usporedimo li Hrvatsku sa zemljama koje pretendiraju na članstvo u EU-u, rekao je Petrović, "dobri smo: od zemalja jugoistočne Europe i bivšega Sovjetskog Saveza mi smo treći od 21 zemlje. Ispred nas su Bugarska s ocjenom 4 i Turska s 3,8, a iza Hrvatske, s ocjenom 3,1 je i Rumunjska koja dogodine ulazi u Uniju", rekao je.
Indeks percepcije korupcije 2006 složen je popis uspostavljen na temelju nekoliko anketa stručnjaka koji ocjenjuju korupciju u javnim sektorima 163 zemalja, što je dosad najveći broj obuhvaćenih zemalja od osnutka 1995. godine.
Iza Hrvatske su Srbija na 90. mjestu, Bosna i Hercegovina na 93., te Makedonija na 105. mjestu.
Korupcija je najmanja u Finskoj, Islandu i na Novom Zelandu koji su prikupili najviše ocjene - 9,6.
TI je svjetska organizacija civilnog društva koja vodi borbu protiv korupcije. Hrvatska je 1999. prvi put ušla na Indeks s ocjenom 2,8.