Novosti

02. 11. 2006.

TRGOVAČKI SUD U ZAGREBU: Pritiskom do privole za skeniranje otisaka prstiju

Iako uređaj ima mogućnost identifikacije putem kartica zaposlenici se prisiljavaju na privolu za evidentiranje putem skeniranja otisaka prstiju

(SDLSN, 2. studenoga) Trgovački sud u Zagrebu odlučio je prisutnost zaposlenika na radnom mjestu ubuduće evidentirati skeniranjem otiska prsta na odgovarajućem elektronskom uređaju.
Ovakvoj elektronskoj evidenciji neće se morati podvrgnuti suci, već isključivo sudski službenici.
Kako je ovakav sustav kontrole, sukladno Zakonu o zaštiti osobnih podataka moguće provesti jedino uz pisanu privolu osoba da se njihovi osobni podaci prikupe u svrhu evidentiranja prisutnosti na poslu, predsjednica suda Nevenka Marković zatražila je od djelatnika da u njenom uredu potpišu izjavu o suglasnosti na takav postupak.
Sindikalna povjerenica Trgovačkog suda u Zagrebu Elizabeta Valentić-Jašarević ovakav je postupak opisala kao svojevrstan pritisak na zaposlenike, koji se 10 po 10 pozivaju u ured predsjednice suda na potpisivanje suglasnosti.

U obrascu privole masnim je slovima otisnuto kako se radi o djelomičnom otisku prsta, čime se pokušava prikriti činjenica da i djelomični otisak prsta predstavlja jedinstveno fizičko obilježje svakog službenika, temeljem kojeg se i vrši njegova identifikacija.
Isti elektronski uređaj ima mogućnost evidentiranja putem identifikacijskih kartica, ali je ta opcija, koja po kartici iznosi 29 kuna, za Trgovački sud preskupa.
Oni koji u uvjetima prisutnosti predsjednice suda na potpišu, na više ili manje prikriven način umotan ultimativni zahtjev za davanje suglasnosti, ubuduće bi se trebali potpisivati po dolasku na posao i s posla u tajništvu suda.
Ovakvim postupkom predsjednice suda se, prema mišljenju Sindikata, sudskim službenicima nameće unaprijed favorizirano rješenje i metodom pritiska autoritetom predsjednice suda prisiljava sudske službenike na davanje privole za najjeftiniju uporabu elektronskog sustava za evidenciju prisutnosti na poslu.
Sindikat stoga od predsjednice suda Nevenke Marković i ministrice pravosuđa Ane Lovrin, traži da se prekine s takvim nasilnim uvođenjem sustava elektronske evidencije i sudskim službenicima ponudi mogućnost donošenja odluke na način i u uvjetima u kojima neće biti izloženi pritisku nadređenih.
Tražimo i da se u obrascu privole jasno naznači da službenik ima pravo u svako doba odustati od dane privole i zatražiti prestanak daljnje obrade njegovih podataka, što nije učinjeno i također predstavlja oblik manipulacije od strane poslodavca.
Također, Sindikat traži od Agencije za zaštitu osobnih podataka da preispita svoj stav o zakonitosti evidentiranja prisutnosti na poslu skeniranjem otiska prsta, budući da odredba članka 6. stavak 2. Zakona o zaštiti podataka nalaže da osobni podaci moraju biti bitni za postizanje utvrđene svrhe i ne smiju se prikupljati u većem opsegu nego što je to nužno da bi se postigla utvrđena svrha.
Naime, svakome bi trebalo biti jasno da za evidentiranje prisutnosti na poslu nije potrebno ići tako daleko da se prikupljaju podaci o jedinstvenim fizičkim obilježjima poput otiska prstiju ili rožnice oka, te da to predstavlja prikupljanje podataka u većem opsegu nego što to zahtijeva svrha zbog koje se prikupljaju.