Novosti

16. 11. 2023.

U Hrvatskoj je trenutno blizu 12.000 radnika iz Nepala, pogledajte kako ih ‘kupuju‘ i koje su njihove stvarne plaće

Foto: NHS

Izvor: SLOBODNA DALMACIJA

"Ovo je zlatna prilika ako tražite posao u inozemstvu. Ne oklijevajte i prijavite se kako biste ju maksimalno iskoristili." Ovim riječima hrvatske agencije za dovođenje stranih radnika predstavljaju svoju ponudu radnicima iz Nepala samo nekoliko odlomaka prije nego što su navele i konkretne iznose plaća koji su očito manji od prosječnih plaća za koje rade strani radnici u Hrvatskoj, piše Jutarnji.

Nakon što je Jutarnji doznao da dio nepalskih radnika, kojih je u Hrvatskoj trenutno 12.000, kod nekih domaćih poslodavaca radi za minimalac, ponekad i 70 sati tjedno, pregledali smo oglase za posao u Hrvatskoj na nekoliko nepalskih web stranica za zapošljavanje, među ostalima sajhajobs.com i alljobvacancies.com. Našli smo da tri hrvatske agencije za posredovanje, koje Nepalce spajaju s domaćih poslodavcima, nude 20 različitih poslova, uglavnom su to traženi, ali niskoplaćeni poslovi poput konobara, kuhara, građevinskog radnika i poljoprivrednika za što oglašavaju plaće od 500 do 800 eura.

 

Ipak, uspoređujući te plaće s podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje - o iznosima prosječne isplaćene plaće za 18 najtraženijih zanimanja za stranu radnu snagu - ispada da se Nepalcima u Hrvatskoj za neke poslove nudi u prosjeku 100 eura manja plaća od očekivane.

 

 

ZNAČAJNE RAZLIKE

 

Prema podacima HZZ-a, prosječna bruto plaća isplaćena stranim konobarima u razdoblju od siječnja do ožujka ove godine iznosila je 872,27 eura. Za konobare koji rade u Zagrebu to je neto plaća od 658,42 eura. To je 158,42 eura više nego što Nepalcima u oglasima nudi agencija Ab Support (500 eura) i 108,42 eura više od plaće koju nudi agencija Humble Hunter (550 eura).

 

Usporedi li se taj iznos s plaćom domaćih radnika, razlika je još značajnija. Prema podacima portala MojaPlaća, hrvatski su konobari u trećem kvartalu prošle godine imali prosječnu plaću od 5726 kuna, odnosno 757,4 eura.

 

 

FASADERI U PLUSU

 

Primjera ima još. Prosječna bruto plaća stranih kuhara iznosi 915,96 eura. To je zagrebačka neto plaća od 685,12 eura, dok je Nepalcima Ab Support nudio samo 600 eura. Radnik koji je iz te daleke zemlje stigao zbog "zlatne prilike" da kao zidar radi za 500 eura mjesečno zapravo bi, kažu podaci, trebao zarađivati iznos koji je bliži prosječnoj plaći od 634,72 eura.

 

Postoje i obrnuti primjeri. U oglasu agencije Snaga budućnosti navedena je plaća od 800 eura za fasadera, a prema HZZ-u je prosječna bruto plaća 812,62 eura. To je zagrebačka neto plaća od 621,96 eura. Elektroinstalaterima nude 750 eura, što je 110,75 eura više od prosjeka koji navodi Hrvatski zavod za zapošljavanje. Plaća zavarivača koju nude čak je 275,77 eura veća od prosječne (900 u odnosu na 624,23 eura).

 

Iako je riječ o podacima iz oglasa iz prošle godine, upravo su oni najrelevantniji jer pokazuju koliku mjesečnu plaću dobivaju Nepalci koji su trenutno zaposleni u Hrvatskoj. Agencije su, naime, navodile kako se ugovor potpisuje na dvije godine, uz mogućnost duljeg razdoblja ako radnik to želi.

 

Idealni kandidati koje agencije traže su građani Nepala, od 18 do 40 godina koji imaju barem minimum radnog iskustva za ono zanimanje za koje se prijavljuju. Trebaju biti "fizički i psihički u formi", dobro govoriti engleski jezik i točno izvršavati zadatke. Baš kao i u mnogim hrvatskim oglasima za posao, nije naodmet da imaju izraženi timski duh, da su spremni za suradnju i prijateljski raspoloženi.

 

Agencije u oglasu naglašavaju kako im osiguravaju izradu vize, hranu, smještaj, osiguranje na poslu. Najavljuju i šest radnih dana tjedno s osmosatnom smjenom te godišnji odmor u trajanju od 30 dana, kao i plaćene prekovremene sate.

 

Sve to uz proviziju - najmanja je u Ab Supportu (174 eura), u Humble Hunteru je oko 520 eura, a u Snazi budućnosti 555 eura. Ipak, nije jasno što sve ta provizija pokriva, a koji će dodatni troškovi za radnike nastati "usput".

 

 

DODATNI TROŠKOVI

 

Problem su upravo ti dodatni troškovi koji, kako se pokazalo, uvelike smanjuju obećanu neto plaću iz oglasa. Nepalski radnici koji primjerice kao dostavljači rade preko agregatora u prosjeku zapravo rade deset ili 12 sati dnevno, šest dana u tjednu, s jednim slobodnim danom. Tako se njihovo radno vrijeme od predviđenih 48 popne na između 60 i 72 sata tjedno. Za taj bi broj sati, uz plaćanje prekovremenih sati koje agencije spominju u oglasu, hrvatski radnici dobili više od tisuću eura, a plaća Nepalaca kreće se između 500 i 600 eura. Za usporedbu, hrvatski minimalac u 2023. godini iznosi 560 eura neto. Dio poslodavaca, pokazalo se, u ugovorima zaista navodi plaću iz oglasa, ali se tog iznosa na kraju ne drži.

 

Osim toga, navedeni iznosi provizije uvelike se razlikuju od onoga što Nepalci u praksi trebaju iskeširati. Nekoliko je radnika za Jutarnji govorilo o tome kako su agenciji za uvoz radnika morali platiti između 1500 i čak 10.000 eura za "dokumentaciju" - putovnicu, papirologiju u veleposlanstvu, vizu i ugovor o radu. Iznos je to koji se ni u jednom oglasu ne navodi.