Novosti

04. 06. 2020.

U Hrvatskom telekomu sklopljen kolektivni ugovor na dvije godine

(HST) Predstavnici Uprave Hrvatskog Telekoma i sindikata - Hrvatskog sindikata telekomunikacija i Republičkog sindikata radnika - potpisali su novi Kolektivni ugovor koji stupa na snagu 1. srpnja 2020. godine i vrijedi naredne dvije godine, do 30. lipnja 2022. godine.

 

U vrijeme korona krize radnici Hrvatskog Telekoma su radili više nego ikada kako bi građanima Hrvatske osigurali stabilnu ICT uslugu i omogućili da nas korona ne udalji od naših prijatelja i suradnika, da naša djeca nastave učiti, a mnogi građani Hrvatske nastave raditi od doma.

 

Usporedno sa svim aktivnostima koje su poduzimane u ovoj izvanrednoj situaciji, Uprava i sindikati, kao socijalno odgovorni partneri, dogovorili su uvjete i potpisali novi Kolektivni ugovor kojim jezadržana je visoka razina prava zaposlenika, a definirana su i dodatna unapređenja. Za ugovorene novčane i nenovčane pogodnosti povrh plaće Hrvatski Telekom će izdvajati više od 39 milijuna kuna, odnosno više od 9.000 kuna prosječno po zaposleniku godišnje.

 

Sindikati su zadovoljni što je povećana minimalna fiksna plaća u 1.platnom razredu na 5.000 kuna, zagarantirana varijabilna plaća/bonus i sustav napredovanja za radnike u front line segmentu, te dogovoreno uvođenje karijernog puta, odnosno povećanje plaća za zaposlenike koji do sada nisu bili obuhvaćeni ovim modelom.

 

Zaposlenicima Hrvatskog Telekoma unutar Kolektivnog ugovora i dalje su zajamčene dodatne isplate, a među najznačajnijima su regres u iznosu od 1.250 kuna, Božićnica u iznosu od 1.250 kuna, a uskrsnica je sa dosadašnjih 400 kuna bona povećana na 600 kuna.

 

Uz različite pomoći u slučaki bolesti ili teških trenutaka u obitelji, izuzetno smo zadovoljni što je kolektivnim ugovorom zagarantirano niz prava koja pružaju potporu roditeljima, poput pomoći rodiljama za drugih 6 mjeseci rodiljinog dopusta u iznosu od 1.200 kuna mjesečno, pomoći za rođenje i/ili posvojenje djeteta u visini od 10.000 kuna, potpore zaposlenicima koji imaju djecu s poteškoćama u razvoju u iznosu od 3.000 kuna bruto godišnje te potpore djeci radnika samohranog roditelja kao i djeci zaposlenika iz obitelji s četvero i više djece u iznosu od 3.000 kuna bruto godišnje.

 

Također, uz organiziranu rekreaciju i sportske susrete, kolektivni ugovor je osigurao dodatne dane odmora radnika, sistematske preglede i policu osiguranja koja garantira brigu za zdravlje radnika.

 

Možemo zaključiti da je briga za radnike visoko na listi prioriteta kompanije i da će u narednim godinama Hrvatski telekom opet postati najpoželjniji poslodavac vrhunskim stručnjacima.