Novosti

31. 07. 2015.

U sedam godina nestalo gotovo 200.000 zaposlenih

TRŽIŠTE RADA

(SEEbiz.eu) ANALIZA - Prema posljednjim podacima DZS-a ukupan broj zaposlenih u lipnju iznosio je 1,355 milijuna što u odnosu na svibanj predstavlja porast za 18.423 osoba odnosno 1,4%.

Premda je na mjesečnoj razini ostvaren (očekivani) porast broja zaposlenih, promatrano na godišnjoj razini nastavljen je negativan trend pada zaposlenosti.

Tako je ukupan broj zaposlenih u lipnju u usporedbi s istim mjesecom lani niži za 6.409 (-0,5%). Od rujna 2009. godine kontinuirano se bilježi godišnji pad broja zaposlenih osoba. Usporedbe radi, u odnosu na lipanj 2008. godine broj zaposlenih je niži za 194 tisuće (-13%).

 

Broj zaposlenih u pravnim osobama u lipnju je iznosio 1,125 milijuna (čineći 83% ukupno zaposlenih), što uz mjesečni rast od 0,8% predstavlja stagnaciju broja zaposlenih na godišnjoj razini. Promatrano prema NKD-u, mjesečni rast broja zaposlenih zabilježen je u gotovo svim djelatnostima. Tako je u lipnju u prerađivačkoj industriji bilo 197.146 zaposlenih (18% ukupno zaposlenih u pravnim osobama), što je za 0,2% više u odnosu na svibanj ili 1,4% manje nego u istom mjesecu lani.

 

U istom promatranom mjesecu u trgovini na veliko i malo; popravak motornih vozila i motocikala, broj zaposlenih iznosio je 177.834 (16% ukupno zaposlenih u pravnim osobama) što je za 1% više u odnosu na prethodni mjesec (godišnji pad za 1,5%).

 

Zaposlenost u javnoj upravi i obrani; obveznom socijalnom osiguranju (9% ukupno zaposlenih u pravnim osobama), zabilježila je mjesečni rast od 0,2% (godišnji pad za 0,2%). S druge strane, broj zaposlenih u obrazovanju, s udjelom u ukupnom broju zaposlenih od 10% bilježi mjesečni pad broja zaposlenih od 1,3%(uz godišnji rast od 0,3%). Prema podacima iz evidencije aktivnih osiguranika HZMO-a broj zaposlenih u obrtu i slobodnim profesijama porastao je u lipnju u odnosu na svibanj za 9.947 osoba (4,7%), dok je broj zaposlenih osiguranika poljoprivrednika niži za 82 osobe (pad od 0,4%).

 

Očekivana pozitivna kretanja na mjesečnoj razini posljedica su uglavnom povećanja zaposlenosti u djelatnostima vezanim za sezonsko zapošljavanje u turizmu. Tako je u djelatnostima pružanja smještaja te pripreme i usluživanje hrane u lipnju zabilježen rast broja zaposlenih od 9,1% mjesečno, odnosno 3,5% godišnje. U prvoj polovici godine njihov broj je porastao za 4,9% u odnosu na isto razdoblje lani. Po završetku glavne turističke sezone očekuje se ponovni pad broja zaposlenih što će na mjesečnoj razini donijeti već uobičajene negativne promjene na tržištu rada.