Novosti

14. 11. 2006.

Vlada prihvatila proračun za 2007. godinu

Deficit državnog proračuna u 2007. trebao bi iznositi 1,7 posto BDP-a, deficit lokalne države 0,3 posto BDP-a, dok bi deficit izvanproračunskih fondova trebao biti 0,8 posto BDP-a
Proračunski će rashodi u sljedećoj godini iznositi najavljenih 108,09 milijardi kuna, što je 8,9 posto više nego u ovoj godini, dok će se u proračun sliti 103,49 milijardi kuna, odlučila je Vlada na sjednici u utorak. Prihodi su, u odnosu na ovu godinu povećani 9,1 posto.
Deficit državnog proračuna u 2007. trebao bi iznositi 1,7 posto BDP-a, deficit lokalne države 0,3 posto BDP-a, dok bi deficit izvanproračunskih fondova trebao biti 0,8 posto BDP-a. Planirani deficit opće države iznosio bi 2,8 posto BDP-a.

"Ovo je četvrti proračun ove Vlade koji najviše vodi računa o ravnomjernom razvoju Hrvatske", kazao je premijer Ivo Sanader predstavljajući glavne odrednice proračuna za 2007. godinu.
U Vladi također smatraju kako proračun koji je Vlada uputila Saboru na raspravu garantira razvoj Hrvatske.
Premijer je govorio i o problemu novih umirovljenika koji se prihvaćenim proračunom ne rješava. Prema njegovim riječima, novi umirovljenici svoj novac vjerojatno neće dobiti iz proračuna, ali će to pitanje svakako biti riješeno tijekom sljedeće godine.
Osim o proračunu, Vlada je u utorak raspravljala i o Zakonu o financiranju jedinica lokalne i područne samouprave. Prema odobrenim promjenama, u sljedećoj će se godini u proračune jedinica lokalne vlasti sliti 800 milijuna kuna kojih se država odriče u njihovu korist. Od sljedeće će godine tako sav prihod od poreza na dobit ići u prihode proračuna, dok će lokalnim proračunima pripasti prihodi od poreza na dohodak.
Vlada je Hrvatskom saboru uputila prijedlog proračuna, prateći zakon o izvršenju proračuna te prijedlog izmjena Zakona o financiranju lokalnih jedinica.
(Bankamagazin)