Novosti

08. 12. 2005.

VLADA UVRIJEDILA DRŽAVNE SLUŽBENIKE – SINDIKATI NAJAVLJUJU ŠTRAJK

Nakon zasad neuspjelog pokušaja podizanja naknada za putne troškove saborskih zastupnika, bolje bi mogli proći državni dužnosnici. Njima će osnovica za izračun plaće koju posuđuju od državnih službenika za svoje nemale koeficijente uskoro trebala porasti za 3%.
Takav je stav, naime, objelodanio predstavnik Vlade u mirovnom vijeću Antun Palarić, rekavši kako se Vlada protivi sindikalnom prijedlogu za drugačiju preraspodjelu novca u kojoj bi svi, pa tako i 60% državnih službenika s plaćama od 2.600 - 3.100 kuna dobilo 300 kuna, umjesto 60-tak koje im je namijenila kroz povećanje osnovice.

(SDLSN, 8. prosinca) Vlada Republike Hrvatske očitovala se o prijedlogu povećanja plaća državnim službenicima i namještenicima na danas održanom sastanku mirovnog vijeća u Uredu za socijalno partnerstvo.
Antun Palarić, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za upravu sindikatima državnih službi prenio je lošu vijest o ne prihvaćanju Vlade da se sa sindikatima razgovara o modelu isplate predviđenog povećanja mase sredstava za plaće i obavijestio ih da Vlada ustraje u svom jednostranom prijedlogu o povećanju osnovice za izračun plaća od 3%.
Sindikati su ponižavajućim ocijenili činjenicu da Vlada na današnjoj sjednici nije našla za shodno raspraviti o prijedlogu sindikata državnih službi, već je to obavljeno u neformalnim konzultacijama s predstavnicima Vlade u mirovnom vijeću.
Ocijenili su kako je Vlada time pokazala nefleksibilnost i pokazala se gorim od poslodavaca u privatnom sektoru, te još jednom istaknuli kako je sindikalni prijedlog o raspodjeli postojeće mase sredstava za plaću kroz stalni mjesečni dodatak od 300 kuna bio socijalno prihvatljivo rješenje koje nije zahtijevalo dodatno opterećenje poreznih obveznika.
Linearnim povećanjem proračunske osnovice, ističu sindikati, najveći rast plaća zabilježit će upravo državni dužnosnici s plaćama od preko 10.000 kuna, budući da im je osnovica za izračun plaća ona državnih službenika i namještenika.
Najmanje povećanje može očekivati oko 60% državnih službenika i namještenika sa SSS i prosječnom plaćom od 2.600 – 3-100 kuna.
Sindikati smatraju da je Vlada time poslala poruku državnim službenicima i namještenicima da njihov težak materijalni položaj ne shvaća ozbiljno i ponizila ih rezolutnim odbijanjem da razgovara o prijedlozima koje su iznijeli njihovi legitimni sindikalni predstavnici.
Čelnici sindikata državnih službi nakon sastanka dogovorili su kako će početkom idućeg tjedna od svojih najviših tijela zatražiti donošenje odluke o štrajku koji bi se trebao održati prije božićnih blagdana.
Nakon ovakvog dara Vlade drugo im nije ni preostalo.