Novosti

17. 10. 2006.

ZAŠTITARI TRAŽE BOLJU ZAŠTITU U FINANCIJSKIM INSTITUCIJAMA

Zaštitari traže postavljanje neprobojnih stakala od poda do stropa

ZAGREB, 17. listopada 2006. (Hina) - Republički sindikat radnika Hrvatske (RSRH), koji okuplja oko 1500 zaštitara, zatražio je danas od države donošenje i provođenje propisa kojima bi se sačuvali životi zaštitara, zaposlenih i građana koji koriste usluge financijskih institucija.
Na konferenciji za novinare, održanoj u povodu nedavne oružane pljačke Finine poslovnice u Đurđevcu, u kojoj je ubijen zaštitar te građanin koji se u vrijeme razbojstva zatekao u poslovnici, sindikat je zatražio i potpisivanje kolektivnih ugovora s poslodavcima kako zaštitarski posao ne bi radili neobučeni, iscrpljeni i potplaćeni zaštitari koji od pljačkaša ne mogu sačuvati ni sebe ni druge.
"Tražimo od Hrvatske udruge poslodavaca da se do 1. siječnja 2007. godine potpiše granski kolektivni ugovor za područje zaštitarstva, krećemo u pregovore sa zaštitarskim tvrtkama s više od 100 zaposlenih za potpisivanje pojedinačnih ugovora, te tražimo hitan sastanak s ministrom unutarnjih poslova, najkasnije do kraja listopada, radi izmjena Zakona o minimalnim mjerama zaštite", kazao je predsjednik RSRH-a Jadranko Vehar.

Ne ispune li se naši zahtjevi provest ćemo generalni štrajk unutar svih zaštitarskih tvrtki, te prosvjede, najavio je Vehar.
Sindikalci traže da se u svim financijskim institucijama postavi neprobojno staklo od stropa do poda između zaposlenih i stranaka, zaštitna ulazna vrata s detektorom metala, postavljanje jednog zaštitara ispred ulaza i jednog unutar institucije.
Posebice važnim ističu potpisivanje kolektivnih ugovora kako bi se zaštitari zaštitili od izrabljivanja poslodavaca.
"Zaštitari imaju plaću između 2500 i 3000 kuna, rade i preko 250 sati mjesečno jer poslodavci zbog zarade prihvaćaju nove poslove, a ne zapošljavaju nove ljude niti im povećavaju plaću, tako da preumorni, potplaćeni i neobučeni zaštitari rade visoko odgovoran i rizičan posao", ističe Vehar.
Zaštitari na poslu ne nose "elektropalice" ili pištolje na gumenu kuglu, iako im zakon to omogućuje, a pištolj koji nose mora im biti u koricama i ne smije imati metak u cijevi, tako da ni ne mogu brzo reagirati na prepade, ističu u sindikatu.
Odgovornost za izgubljene živote u Fini snose država i poslodavci, ustvrdio je predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever.
"Na državi je da donese strože zakone i uloži u zaštitu institucija i ljudi, a na vlasnicima zaštitarskih tvrtki, koji zarađuju velike novce, je da ne štede na ljudima jer se zbog takve štednje gube životi", poručio je Sever.